Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Sistemul educațional românesc trebuie restructurat din temelii, pentru a renunța la paradigma în care s-a zbătut zeci de ani de zile: uniformizarea a generații întregi de elevi. Principiul învățământului de tip sovietic, impus în România prin “reforma” din 1948, spunea că intelectul tuturor elevilor trebuie să fie nivelat, pentru a devenit oameni utili unei societăți egalitariste, în care era greu să ieși din rând.
Alina Costache
02 aug. 2022, 14:51
Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Reforma structurală de acum își propune să readucă sistemul educațional românesc în spațiul european din care a plecat în 1948, adaptând școala la nevoile elevului, nu invers.

Va fi diversificat curriculumul la decizia școlii, care va avea o pondere de până la 30% din totalul orelor alocate săptămânal. În acest fel, fiecare clasă va putea fi împărțită, pentru curriculumul la decizia școlii, în grupe, în funcție de interesul manifestat de elevi.

Aceste modificări se vor vedea cu precădere la liceeni, care vor putea să își adapteze materiile la traseul lor educațional, permițându-le o mult mai bună pregătire pentru facultatea spre care se îndreaptă.

Profesorii vor avea libertatea de a decide cum predau la clasă, ei fiind cei mai buni cunoscători ai competențelor elevilor cu care lucrează zi de zi. Niciun ministru și nicio programă nu pot să cunoască potențialul elevilor mai bine decât profesorul lor. Reforma va încuraja inițiativa didactică, prin permiterea creării de conținut adaptat nevoilor clasei.

Educația este șansa de a avea un drum bun în viață, iar elevii care întâmpină dificultăți în parcursul educațional pot avea deficiențe mari și ireparabile pentru restul vieții adulte. Ministerul va elabora o serie de programe care vor oferi educație în orice condiții. Centrul Național pentru Educația Incluzivă va forma cadre didactice pregătite să predea unor elevi cu nevoi speciale, dizabilități sau cu tulburări de învățare.

“Școala din Spital” va fi un program care va urmări continuarea predării pentru elevii care sunt spitalizați pentru mai mult de 4 săptămâni. Ei nu vor rămâne în urmă, iar perioada de refacere nu va fi o sincopă în educația lor.

De asemenea, Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar va rezolva cât mai multe din cauzele care îi fac pe elevi să părăsească școala astăzi. Dincolo de declarațiile empatice și de soluțiile politicianiste adresate categoriilor defavorizate, familiilor vulnerabile sau delincvenței juvenile, aceste cauze au nevoie de o instituție dedicată care să gestioneze acest fenomen și să rezolve problema abandonului școlar în România.

Școala românească va trece la stadiul la care poate reduce drastic incidența analfabetismului funcțional, pentru a trimite în societate absolvenți care pot să gândească critic și să poată gândi liber, fără să încerce să se conformeze unor șabloane. Doar în acest mod, elevii de azi pot deveni antreprenorii de mâine, oameni de succes, cei care definesc specificul societății viitorului și al noii generații.

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale de pe haine. Soluții simple pentru toate tipurile de țesături
Capital.ro
Decizie pentru românii cu bani numerar. S-a dat lege. Gata cu obligația la cont bancar
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Reguli pentru proprietari și chiriași. Situațiile în care se ajunge în instanță
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în această seară! Probleme majore pe platformele Meta
Cancan.ro
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. Devin interzise. NU vor mai putea fi montate din 2025
StirileBZI
Avertisment lansat de ANSVSA: Aveți grijă de unde cumpărați carne de porc!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Parlamentul austriac ridică imunitatea lui Herbert Kickl și a altor trei membri FPO
MediaFlux
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Netflix scumpește abonamentele în România: Noile tarife intră în vigoare din ianuarie 2025