Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Sistemul educațional românesc trebuie restructurat din temelii, pentru a renunța la paradigma în care s-a zbătut zeci de ani de zile: uniformizarea a generații întregi de elevi. Principiul învățământului de tip sovietic, impus în România prin “reforma” din 1948, spunea că intelectul tuturor elevilor trebuie să fie nivelat, pentru a devenit oameni utili unei societăți egalitariste, în care era greu să ieși din rând.
Alina Costache
02 aug. 2022, 14:51
Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Reforma structurală de acum își propune să readucă sistemul educațional românesc în spațiul european din care a plecat în 1948, adaptând școala la nevoile elevului, nu invers.

Va fi diversificat curriculumul la decizia școlii, care va avea o pondere de până la 30% din totalul orelor alocate săptămânal. În acest fel, fiecare clasă va putea fi împărțită, pentru curriculumul la decizia școlii, în grupe, în funcție de interesul manifestat de elevi.

Aceste modificări se vor vedea cu precădere la liceeni, care vor putea să își adapteze materiile la traseul lor educațional, permițându-le o mult mai bună pregătire pentru facultatea spre care se îndreaptă.

Profesorii vor avea libertatea de a decide cum predau la clasă, ei fiind cei mai buni cunoscători ai competențelor elevilor cu care lucrează zi de zi. Niciun ministru și nicio programă nu pot să cunoască potențialul elevilor mai bine decât profesorul lor. Reforma va încuraja inițiativa didactică, prin permiterea creării de conținut adaptat nevoilor clasei.

Educația este șansa de a avea un drum bun în viață, iar elevii care întâmpină dificultăți în parcursul educațional pot avea deficiențe mari și ireparabile pentru restul vieții adulte. Ministerul va elabora o serie de programe care vor oferi educație în orice condiții. Centrul Național pentru Educația Incluzivă va forma cadre didactice pregătite să predea unor elevi cu nevoi speciale, dizabilități sau cu tulburări de învățare.

“Școala din Spital” va fi un program care va urmări continuarea predării pentru elevii care sunt spitalizați pentru mai mult de 4 săptămâni. Ei nu vor rămâne în urmă, iar perioada de refacere nu va fi o sincopă în educația lor.

De asemenea, Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar va rezolva cât mai multe din cauzele care îi fac pe elevi să părăsească școala astăzi. Dincolo de declarațiile empatice și de soluțiile politicianiste adresate categoriilor defavorizate, familiilor vulnerabile sau delincvenței juvenile, aceste cauze au nevoie de o instituție dedicată care să gestioneze acest fenomen și să rezolve problema abandonului școlar în România.

Școala românească va trece la stadiul la care poate reduce drastic incidența analfabetismului funcțional, pentru a trimite în societate absolvenți care pot să gândească critic și să poată gândi liber, fără să încerce să se conformeze unor șabloane. Doar în acest mod, elevii de azi pot deveni antreprenorii de mâine, oameni de succes, cei care definesc specificul societății viitorului și al noii generații.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun trebuie să ceară permisiunea
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
August aduce coșmarul la pompă. Cât va costa un plin de benzină sau motorină
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună