Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Sistemul educațional românesc trebuie restructurat din temelii, pentru a renunța la paradigma în care s-a zbătut zeci de ani de zile: uniformizarea a generații întregi de elevi. Principiul învățământului de tip sovietic, impus în România prin “reforma” din 1948, spunea că intelectul tuturor elevilor trebuie să fie nivelat, pentru a devenit oameni utili unei societăți egalitariste, în care era greu să ieși din rând.
Alina Costache
02 aug. 2022, 14:51
Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

Reforma structurală de acum își propune să readucă sistemul educațional românesc în spațiul european din care a plecat în 1948, adaptând școala la nevoile elevului, nu invers.

Va fi diversificat curriculumul la decizia școlii, care va avea o pondere de până la 30% din totalul orelor alocate săptămânal. În acest fel, fiecare clasă va putea fi împărțită, pentru curriculumul la decizia școlii, în grupe, în funcție de interesul manifestat de elevi.

Aceste modificări se vor vedea cu precădere la liceeni, care vor putea să își adapteze materiile la traseul lor educațional, permițându-le o mult mai bună pregătire pentru facultatea spre care se îndreaptă.

Profesorii vor avea libertatea de a decide cum predau la clasă, ei fiind cei mai buni cunoscători ai competențelor elevilor cu care lucrează zi de zi. Niciun ministru și nicio programă nu pot să cunoască potențialul elevilor mai bine decât profesorul lor. Reforma va încuraja inițiativa didactică, prin permiterea creării de conținut adaptat nevoilor clasei.

Educația este șansa de a avea un drum bun în viață, iar elevii care întâmpină dificultăți în parcursul educațional pot avea deficiențe mari și ireparabile pentru restul vieții adulte. Ministerul va elabora o serie de programe care vor oferi educație în orice condiții. Centrul Național pentru Educația Incluzivă va forma cadre didactice pregătite să predea unor elevi cu nevoi speciale, dizabilități sau cu tulburări de învățare.

“Școala din Spital” va fi un program care va urmări continuarea predării pentru elevii care sunt spitalizați pentru mai mult de 4 săptămâni. Ei nu vor rămâne în urmă, iar perioada de refacere nu va fi o sincopă în educația lor.

De asemenea, Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar va rezolva cât mai multe din cauzele care îi fac pe elevi să părăsească școala astăzi. Dincolo de declarațiile empatice și de soluțiile politicianiste adresate categoriilor defavorizate, familiilor vulnerabile sau delincvenței juvenile, aceste cauze au nevoie de o instituție dedicată care să gestioneze acest fenomen și să rezolve problema abandonului școlar în România.

Școala românească va trece la stadiul la care poate reduce drastic incidența analfabetismului funcțional, pentru a trimite în societate absolvenți care pot să gândească critic și să poată gândi liber, fără să încerce să se conformeze unor șabloane. Doar în acest mod, elevii de azi pot deveni antreprenorii de mâine, oameni de succes, cei care definesc specificul societății viitorului și al noii generații.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Patru zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 19 aprilie, de la ora 19.00. Noroc din plin și protecție pentru acești nativi
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai