Noile restricţii au apărut în Monitorul Oficial. Cum se va intra la mall şi în instituţiile publice. Arafat anunţă reevaluarea măsurilor

Hotărârea de Guvern care reglementează accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri şi instituţii publice, publicată în Monitorul Oficial. A fost publicat şi ordinul care instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie

26 oct. 2021, 07:11
Noile restricţii au apărut în Monitorul Oficial. Cum se va intra la mall şi în instituţiile publice. Arafat anunţă reevaluarea măsurilor

Hotărârea de Guvern care reglementează accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri şi instituţii publice, precum şi cazarea pe baza certificatului verde a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul include şi articolul referitor la sistarea activităţii cu prezenţă fizică a grădiniţelor şi şcolilor private. Totodată, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie peste tot.

Hotărârea de Guvern aprobată luni a fost publicată în Monitorul Oficial nr.  1017.

Astfel, accesul în centrele comerciale este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Este prevăzută exceptarea persoanelor care merg la centrele de vaccinare pentru imunizare, dacă există culoare separate de acces. La serviciile publice comunitare care funcţionează în mall-uri, se permite şi accesul persoanelor care au test negativ pentru COVID.

Minivacanţa de 1 decembrie, interzisă persoanelor nevaccinate. Anunţul lui Arafat

Documentul include şi articolul care prevede suspendarea activităţilor cu prezenţa fizică a elevilor în grădiniţele şi şcolile private.

Hotărârea de Guvern de luni a corectat-o pe cea dată vineri, în care nu au fost preluate mai multe prevederi din decizia CNSU. A fost remediată şi situaţia cazării în unităţile de cazare, accesul fiind permis doar pe baza certificatului verde.

Totodată, a fost publicat Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi al ministrului interimar al Afacerilor Interne, Nicolae Bode, prin care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Zile libere plătite pentru părinţi pe durata suspendării cursurilor. Condiţii speciale pentru angajaţii MapN, MAI şi din Sănătate

De asemenea, au fost publicate ordine de miniştri care prevăd că accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, procesiunile şi/sau pelerinajele religioase se organizează cu asigurarea unei distanţe minime de siguranţă de 2 metri între credincioşi, reglementări privind desfăşurarea activităţilor în domeniul culturii.

25-10 Hotarare de Guvern privind modificarea HG 1090 ref prelungire starii de alerta

Raed Arafat anunţă reevaluarea măsurilor la 10 – 15 zile, dar şi după 21 de zile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, luni, că se vor face analize ale măsurilor luate de luni după 10 – 15 zile, dar şi la 21 de zile, iar ulterioarele relaxări sau înăspriri ale restricţiilor depind de rezultatele evaluărilor.

Raed Arafat a fost întrebat, luni, dacă se poate ajunge la înăsprirea restricţiilor dispuse de luni şi a afirmat: ”Nu aş dori să speculez pe asta. Aşteptăm să vedem cum evoluăm. Orice chestiune în viitor depinde de analiza care se face de mai multe persoane”.
”Peste vreo 10 – 15 zile începem să facem analize, peste 21 de zile la fel să vedem care este trendul şi momentul potrivit să ieşim din aceste măsuri”, a adăugat şeful DSU.  Acesta a apreciat că ”totul trebuie să meargă în paralel cu acţiunile de vaccinare”.
 

Ce prevede HOTĂRÂREA apărută în Monitorul Oficial:

Art.1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale precum şi benzinăriilor.

Art.2 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi a următoarelor categorii:

a) participanţii în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine şi siguranţă publică;

b) participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale sau administrativ-jurisdicţionale;

c) persoanele care necesită acces la servicii medicale şi prestaţii sociale;

d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Art.3 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele şi parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a:

a) persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcţionează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b) persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului şi pentru care sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire.

Art.4 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.