Nori de praf şi nisip din Sahara au ajuns asupra României

România este acoperită de marţi de un nor de praf provenit din Sahara, fenomenul fiind cauzat de circulaţia sudică a maselor de aer, potrivit meteorologilor.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 13:28
Nori de praf şi nisip din Sahara au ajuns asupra României

În zona peninsulei Arabice a fost o furtună puternică de praf. Acest praf saharian la origine a fost antrenat în circulaţia atmosferică către zona ţării noastre, pentru că noi suntem influenţaţi în acest moment de un sistem de presiune destul de scăzut care s-a format în zona Mării Mediterane. Vorbim despre o circulaţie sudică şi în această circulaţie sudică a fost antrenat o parte din praful saharian, care a traversat Podişul Anatoliei, Marea Neagră şi se pare că a ajuns până în zona ţării noastre„, potrivit meteorologilor.

O puternică furtună de nisip şi praf a cuprins zone întinse ale Orientului Mijlociu săptămâna trecută. Sute de locuitori din Arabia Saudită au ajuns la spital cu probleme de respiraţie şi de vedere, din cauza prafului, informa luni AFP. Mai multe şcoli au fost închise. Furtuna a afectat şi traficul aerian. În Kuweit, 277 de locuitori ai insulei Failaka au fost evacuaţi de către Garda de Coastă. Şoferii au fost avertizaţi asupra vizibilităţii scăzute pe şosea şi intensificării vântului.

Furtunile de praf sunt caracteristice lunii aprilie, care este o lună vântoasă, atunci când, în plus, solul este uscat şi dezgolit de vegetaţie. Printre cele mai importante ANM aminteşte furtunile de praf din 23 aprilie 1960 şi 18 aprilie 1965 purtătoare a unui praf galben din loessuri asiatice şi furtuna de praf şi nisip de culoare roşie de origine nord africană din 24 aprilie 1973.