Normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo a provocat proteste

Circa 10.000 de sârbi din nordul Kosovo şi alte câteva mii din Belgrad au protestat luni împotriva acordului vizând normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, relatează agenţia bulgară Focus şi AFP, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
22 apr. 2013, 18:06
Normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo a provocat proteste

Manifestanţii au cerut anularea acordului şi i-au calificat drept „trădători” pe premierul sârb Ivica Dacic şi pe alţi responsabili care au iniţiat acordul. „Kosovo este inima Serbiei” şi „Nu Priştinei, nu acordului de la Bruxelles”- se putea citi pe pancartele arborate de protestatari în oraşul divizat etnic Kosovska Mitrovica.

Manifestaţia din Kosovska Mitrovica s-a încheiat după circa o oră fără incidente. Protestatarii au cerut totodată organizarea unui referendum în Serbia pentru ca „oamenii să decidă dacă să accepte sau nu acordul”.

În capitala sârbă Belgrad, peste 2000 de oameni au mărşăluit în centrul oraşului pentru a protesta de asemenea împotriva acordului, cerând anularea acestuia şi demisia unor demnitari sârbi.

După luni de negocieri, liderii guvernelor de la Belgrad şi Pristina au anunţat vineri la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, ce face referire în special la organizarea administrativă a nordului Kosovo, regiune majoritar sârbă. Uniunea Europeană a acordat anul trecut Serbiei statutul de ţară candidată, dar i-a condiţionat începerea negocierilor de aderare de normalizarea relaţiilor cu Kosovo