Taxele notariale ar putea fi reduse

Guvernul a aprobat un proiect pilot prin care un set de acte şi lucrări notariale pentru care va fi eliminat tariful minim impus administrativ pentru un interval de un an.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 11:05
Taxele notariale ar putea fi reduse

„Guvernul a aprobat un proiect pilot de liberalizare a onorariilor notarilor cu scopul de a scădea aceste onorarii. El constă practic în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale care să nu mai fie supuse onorariului minim fix”, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a anunţat un proiect de lege care prevede liberalizarea preţurilor practicate de notari.

„Este foarte greu să ajungi notar, mai ales în România. Este o modă. Rudele, soţiile politicienilor se fac notari pentru că ştiu că nu mor de foame. Un notar de succes e un notar în Capitală: Ioana Tăriceanu un notar de succes.
Dacă eşti notar de succes te ocupi cu ocupi cu legalizarea unor mari tranzacţii comerciale. Trebuie să vedem lista de servicii notariale la care guvernul scoate tariful minim. Dacă guvernul va aplica măsura asta nu vor fi efecte foarte mari. Au încercat să oprească evaziunea fiscală, au pus şi nişte preţuri minime la apartamente. Nu se reduce numărul de servicii prestate de notari, probabil vor fi nişte servicii mai ieftine, pentru că dacă scoţi preţul minim pentru acest serviciu nu înseamnă automat că notarul din zona respectivă unde este singur pe o rază de 1 kilometru va reduce preţul”, a declarat Marius Niţu, jurnalist, senior editor România TV.

Europarlamentarul Norica Nicolai consideră că această diminuare de preţuri este chiar necesară.

„Reducerea unor tipuri de tarife este necesară, însă această măsură nu rezolvă monopolul creat de profesie. În momentul de faţă accesul profesiei este foarte restrictiv. Dacă vor fi mai multe cabinete noratiale, fără să existe criterii de teritorialitate, cu siguranţă ele vor fi în mod normal obligate să-şi scadă preţurile. Dacă cabinetele notariale sunt la fel de puţine, o scădere de preţ este fără relevanţă”, a precizat pentru România TV Norica Nicolai, europarlamnetar din partea PNL.

Cu privire la reducerea taxelor notariale, şi Radu Zilişteanu, analist economic, şi-a prezentat opinia, considerând această diminuare o revenire la normalitate.

„Ceea ce se întîmplă acum e o revenire către normalitate. Această iniţiativă a Ministrului Justiţiei este salutară pentru că va veni în sprijinul celor care apelează la serviciile notariale. Grosul încasărilor al cabinetelor notariale era din tranzacţiile de vanzare-cumparare in imobiliare. Cum numărul de tranzacţii imobiliare a scăzut extrem de mult în anii de criză, în mod normal şi încasările lor au scăzut”, a declarat Radu Zilişteanu, analist economic.

Notarii spun că se aşteptau la controverse atât din partea presei, cât şi din partea agenţilor imobiliari şi precizează că „ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare este întocmit de către experţi evaluatori, în baza Standardelor Internaţionale de Evaluare, adoptate de ANEVAR drept standarde naţionale de evaluare”.

Uniunea notarilor mai precizează că „acest Ghid constituie doar un instrument de lucru, numai pentru stabilirea taxelor aferente înstrăinărilor imobiliare atunci când preţul declarat de părţi nu depăşeşte valorile orientative, cât şi pentru alte proceduri notariale”.

Notarii publici nu pot influenţa concluziile acestor lucrări de evaluare, iar autorii Ghidului subliniază că acesta nu se poate folosi ca referinţă în rapoartele de evaluare sau ca justificare a preţului unor tranzacţii imobiliare.

Notarii mai precizează că „ghidul cuprinde valori orientative, stabilite de experţi potrivit principiul anticipării, previzionate pentru întreg anul 2012, dar, din experienţa anilor anteriori, când evoluţia atipică a pieţei imobiliare a determinat corecţii pozitive sau negative ale acestor valori în timpul anului, este posibil ca şi în anul 2012 să intervină astfel de actualizări, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”.