Notele din liceu NU mai contează la ADMITEREA LA FACULTATE

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obţinute în liceu, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

23 dec. 2013, 18:27
Notele din liceu NU mai contează la ADMITEREA LA FACULTATE

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că universităţile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat.

Pe de altă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate luni de Guvern, care modifică Legea educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate şi alte măsuri ce vizează învăţământul superior, notează Mediafax.

CITEŞTE ŞI Noi MODIFICĂRI la Legea Educaţiei. Evaluarea naţională şi Bacalaureatul după modelul testelor PISA, din 2019

„În învăţământul superior sunt două categorii de modificări importante: una privind finanţarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, creşterea rolului Consiliul Naţional al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educaţiei”, a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finanţarea universităţilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, şi nu pe baza ierarhizării şi clasificării univeristăţilor, document oricum suspendat în instanţă, a precizat Costoiu.

Prin aceeaşi OUG, se introduc modalităţi suplimentare de alocare a fondurilor către universităţi, în principal prin încurajarea cooperării universităţilor cu diferiţi actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finanţarea universităţilor este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private să participe la proiecte cu caracter educaţional.

„Am dat posibilitatea agenţilor economici şi institutelor de cercetare să finanţeze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit – universitate-studenţi-agenţi economici”, a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigură cadrul legal pentru ca specialişti din diverse domenii de activitate să ocupe funcţii didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat.

Acelaşi act normativ clarifică durata anului universitar pentru studenţii din anii terminali, astfel încât aceştia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.