Nou bilanţ al OMS: Numărul deceselor de Ebola a ajuns la 4.555

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 4.555 de morţi din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii vineri, transmite AFP, citată de Agerpres.

17 oct. 2014, 19:34
Nou bilanţ al OMS: Numărul deceselor de Ebola a ajuns la 4.555

Precedentul bilanţ oficial, publicat miercuri de OMS, anunţase 4.493 de decese din 8.997 de cazuri recenzate.

OMS a decis să împartă în două grupuri ţările lovite de epidemie. Primul grup este alcătuit din ţările cele mai afectate (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), iar cel de-al doilea include Nigeria, Senegalul, Statele Unite şi Spania.

Liberia este ţara cea mai afectată de epidemie, cu 4.262 de cazuri şi 2.484 de decese recenzate până pe 13 octombrie.

La 14 octombrie, în Sierra Leone erau anunţate 3.410 cazuri şi 1.200 de morţi, iar în Guineea, locul de unde a pornit epidemia, 862 de morţi din 1.519 cazuri.

Citeşte şi Senegalul deţine CHEIA combaterii răspândirii virusului Ebola în lume

Acest nou bilanţ a fost publicat în timp ce Senegalul nu mai este considerat, cu începere de vineri, ca fiind o ţară afectată de epidemia de Ebola. Singurul caz din această ţară a fost confirmat pe 29 august, iar pe 5 septembrie examenele de laborator au arătat că pacientul nu mai era purtător al virusului, dovadă că s-a vindecat. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se poate afirma că într-o ţară nu se mai transmite Ebola „la 42 de zile după ultimul caz înregistrat”.

Luni, 20 octombrie, „dacă nu va fi detectat niciun caz nou”, OMS ar putea declara sfârşitul epidemiei de Ebola în Nigeria, unde au fost recenzate 20 de cazuri, dintre care opt mortale.

Pe de altă parte, epidemia de Ebola a apărut şi într-o regiune izolată din nord-vestul Republicii Democrate Congo, distinctă de cea care a lovit Africa de Vest, înregistrându-se 49 de morţi din 68 de cazuri, potrivit unui bilanţ de la 9 octombrie.