Nou proiect de lege în cazul divorțului: înstrăinarea părintească va fi considerată formă a violenței domestice

Un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului aduce o schimbare pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor.

29 apr. 2024, 08:41
Nou proiect de lege în cazul divorțului: înstrăinarea părintească va fi considerată formă a violenței domestice
Șoc total pentru autorități după ce o femeie a divorțat de 11 ori de același bărbat! Ce au spus judecătorii când a vrut să divorțeze a 12-a oară

Camera Deputaților a adoptat, cu majoritate de voturi, un proiect de lege care definește noțiunea de „înstrăinare părintească”, în contextul creşterii numărului de dispute judiciare cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti.

Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește, în prezent, că „pentru semnalarea cazurilor de abuz sau de neglijare a copilului, la nivelul fiecărei direcții generale de asistență socială și protecția copilului se înființează obligatoriu telefonul copilului, al cărui număr va fi adus la cunoștința publicului”.

Citește și: Carduri cadou și vouchere de vacanță virtuală. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce români vor primi astfel de bonusuri

Lege în cazul divorțului privind „înstrăinarea părintească”

Înstrăinarea părinteasca se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei extinse în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți.

Un bărbat divorțat acum câteva luni susține că fetiția lui de patru ani, care locuiește cu mama, și-a schimbat atitudinea față de el. Bărbatul spune că soție și părinții acesteia, l-ar fi denigrat în fața copilei.

Părinte divorțat: „Îmi povestea și mie ce auzea ea și mă întreba de fiecare dată când ne vedeam de ce am plecat, că am amantă. E mai retrasă, nu prea vrea să mă vadă. Nu îmi mai spune nici tată, ci direct pe nume, pentru că spune că așa au învățat-o bunicii.”, conform ProTV.ro.

Noua reglementare reprezintă  împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte. Aceasta este considerată de lege ca o formă a violenței psihologice și va avea o serie de urmări din punct de vedere legal, inclusiv asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți. Înstrăinarea părintească va putea fi constatată doar de o instanță de judecată, ce va lua în considerare, așa cum stabilește legea, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Citește și: S-a schimbat legea care le permite românilor să plece în străinătate. Ce trebuie să ştie persoanele care ies din ţară cu minori