Nou record al crizei climatice. Vara 2020, cea mai calda din istorie în emisfera nordică

Potrivit Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA), din SUA, lunile iunie, iulie si august 2020 au înregistrat, în emisfera nordică, temperaturi cu 1,17 grade Celsius peste media secolului XX, depăşindu-se astfel recordurile verilor 2016 si 2019. 

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 13:43
Nou record al crizei climatice. Vara 2020, cea mai calda din istorie în emisfera nordică

Luna august a fost a doua cea mai calda luna august înregistrată vreodata pe planeta noastra, de cand se fac masuratori. In plus, potrivit statisticilor, anul 2020 urmeaza sa devina, pe de-a-ntregul, unul dintre cei mai calzi ani din istorie, potrivit NOAA.

 

Anul 2020, cel mai călduros an din istorie 

„Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o fază negativă, nu pozitivă, ca în cazul anului 2016.

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (…) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016″, a mai spus meteorologul.

 

PROGNOZA METEO. Cum va fi iarna 2020-2021. Anunţul meteorologilor

Meteorologul Roxana Bojariu spune că cel mai probabil vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, însă cu episoade de viscol şi temperaturi scăzute.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit B1.ro.