Nou termen pentru introducerea buletinului cu cip. Detaliile pe care trebuie să le ştie românii

Buletin cu cip 2022. De ani buni se vorbește de introducerea noilor cărți de identitate cu cip în România. În 2021, autoritățile anunțau că actul de identitate va intra în uz începând cu luna august a aceluiași an. Ideea a fost însă abandonată și transformată într-un proiect pilot care se desfășoară în momentul de față în Cluj. În cele din urmă, data de la care vor fi introduse actele identitate în întreaga țară este sfârșitul anului 2024.

11 dec. 2022, 09:01
Nou termen pentru introducerea buletinului cu cip. Detaliile pe care trebuie să le ştie românii

Imprimeria Națională a României a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată, materiale necesare pentru fabricarea noilor buletine cu cip. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 189 de milioane de lei, iar în total vor fi achiziționate circa 9 milioane de cipuri și 375.000 de plasticuri cu antenă.

Se schimbă buletinele în România! Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023
În cadrul proiectului pilot implementat în Cluj au fost emise deja nu mai puțin de 5.000 de cărți de identitate cu semnătură electronică până acum.

Până la introducerea în uz a noilor cărți de identitate în întreaga țară, singura semnătură recunoscută de statul român este cea tradițională „de mână”, pe documente în format fizic.

Buletinul cu cip va putea fi solicitat de la împlinirea vârstei de 12 ani

Noile cărți de identitate vor fi diferite față de cele atuale. Vor fi de dimensiuni mai mici, cât un card bancar, iar datele cetățeanului vor fi trecute pe ambele părți. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, noile cărți de identitate vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială, potrivit Economedia.ro.

Autoritățile promit că noul document va fi mult mai sigur, iar noile cărți de identitate vor putea fi solicitate de la împlinirea vârstei de 12 ani, și nu de la 14 cum este prevăzut acum în legislație.

De asemenea, prin intermediul noilor cărți de identitate, oamenii vor putea efectua și plăți contactless.

„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini al achiziției, potrivit EVZ.ro

Ce se întâmplă dacă nu dorești buletin cu cip

Persoanele care după implementarea proiectului la nivel național nu vor dori să le fie emise cărți de idetitate cu semnătură electronică vor putea opta în continuare pentru cele în format clasic. Este important însă de știut, că acești cetațeni se vor lovi de anumite restricții de călătorie în Uniunea Europeană dacă vor avea buletinele clasice. Vor putea intra în alte țări din blocul comunitar doar în baza pașaportului.

Buletin cu cip 2022. Cum va funcționa semnătura electronică

Noile cărți de indentitate vor putea fi folosite în interacțiunea cetățenilor cu autoritățile sau instituțiile din România, dar și cu cele din alte state. Avocatul Adrian Cuculis a spus cum va funcționa, mai exact, semnătura electronică.

„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, mai spunea Adrian Cuculis.

Conform Regulamentului UE 2019/1157, din 2031 toate statele membre UE vor trebui să folosească buletinele în format electronic. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor.

Citeşte şi: Cele mai mari ţepe pe care le dau şoferii de Uber şi Bolt. E mai rău ca la taxi!