Nou val de scumpiri în 2023. Ce produse vor costa şi mai mult de la 1 ianuarie

Anul 2023 vine cu modificări fiscale importante, atât pentru firme, cât și pentru cetăţeni, dar 1 ianuarie va aduce şi scumpirea mai multor produse, care vor fi taxate suplimentar.

16 dec. 2022, 20:59
Nou val de scumpiri în 2023. Ce produse vor costa şi mai mult de la 1 ianuarie

În primul rând, salariul minim brut crește de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă și o creștere a salariului net, de la 1.524 de lei, cât este acum, la 1.898 de lei în 2023. De asemenea, în domeniul construcțiilor, salariul minim crește la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii, Peste 2 milioane de angajați din România, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorări.

Băuturile cu zahăr sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru că acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse crește de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera și în prețul pe care îl plătim pentru ele. La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de restaurant și cazare hotelieră. TVA-ul crește în cazul lor de la 5% la 9%, potrivit Euronews.

Citeşte şi: Petre Daea s-a aprovizionat de Crăciun cu ţuică, cârnaţi şi sfeclă murată din curtea ministerului Agriculturii

Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Legea este deja trimisă către președinte la promulgare. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.

Schimbări importante sunt și pentru persoanele juridice, adică pentru PFA-uri și firme. De exemplu, condițiile pentru ca o firmă să fie microîntreprindere vor fi mult mai restrictive. Cifra de afaceri anuală se reduce de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Și se introduce condiția ca o microîntreprindere să aibă minim un salariat.

Citeşte şi: Prime de Crăciun 2022. Sume cuprinse între 300 și 500 de lei vor acorda aproape două din zece companii