Nouă ALERTĂ METEO. Urgia se extinde în orele următoare. Anunţul de ultimă oră făcut de meteorologi

Meteorologii au emis o nouă alertă meteo de furuni şi ploi torenţiale în toată ţara. Toată Oltenia si o mare parte din sudul tarii sunt înca sub cod portocaliu, în timp ce în restul ţării avem avertizare de cod galben.

29 mai 2022, 10:18

Nouă alertă meteo. Meteorologii au emis noi alerte cod galben şi cod portocaliu de vijelii şi ploi, în mai multe zone din ţară.

Nouă alertă meteo. COD GALBEN

Citeşte şi Prognoza meteo 29 mai 2022. Sfârşit de primăvară cu vreme instabilă

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice–, ploi abundente

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.

Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

În intervalul 29.05.2022 ORA 10:00 – 30.05.2022 ORA 10:00, vremea va fi instabilă. Cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65…80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torențiale (cantități de apă ce vor depăși 10…20 l/mp și izolat 30 l/mp) și posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

Citeşte şi Alertă meteo în toată ţara. Furtună puternică în Bucureşti, străzi inundate şi acoperişuri luate de vânt. Anunţul de ultimă oră al directorului ANM

Zece localităţi din şase judeţe şi Capitala, afectate de ploile şi vijeliile din ultimele ore

Zece localităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Ilfov şi Prahova, dar şi Capitala au fost afectate de ploile torenţiale şi vântul puternic din ultimele ore.

Bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că echipele de intervenţie au acţionat pentru pentru evacuarea apei din 18 curţi, 6 subsoluri/beciuri, 2 anexe şi de pe 3 străzi şi pentru îndepărtarea şi degajarea a 52 copaci rupţi, 2 stâlpi de iluminat prăbuşiţi. Au fost avariate cinci acoperişuri de imobile şi 31 de autoturisme.

„În contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte în 10 localităţi din 6 judeţe (AG, DB, DJ, GJ, IF, PH) şi mun. Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 18 curţi, 6 subsoluri/beciuri, 2 anexe şi de pe 3 străzi. De asemenea, salvatorii au mai acţionat şi pentru îndepărtarea şi degajarea a 52 copaci rupţi, 2 stâlpi de iluminat prăbuşiţi, fiind avariate 5 acoperişuri de imobile şi 31 de autoturisme”, informează IGSU duminică.

În condiţiile în care şi pentru perioada următoare sunt prognozate vijelii puternice, ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată, autorităţile recomandă  populaţiei să cureţe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să nu traverseze râurile şi să nu se apropie de malurile acestora, iar în condiţii de vânt puternic că evite să se adăpostească în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

În plus, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închiderea ferestrelor locuinţei şi altor categorii de construcţii şi să nu fie atinşi stâlpii sau firele căzute la pământ.

De la intrarea în vigoare a avertizărilor meteorologice, în judeţele aflate sub avertizarea Cod Portocaliu au fost convocate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi au fost activate grupele operative.