Noua formă a Codului Silvic, publicată în Monitorul Oficial. Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, printre prevederi

Noua formă a Codului silvic, care a fost publicată în Monitorul Oficial, prevede obligativitatea asigurării lemnului de foc pentru populaţie şi instituţii publice, preluarea în pază a pădurilor şi "evitarea situaţiilor de blocaj în care lemnul rămânea neexploatat în pădure", afirmă reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP).

09 aug. 2018, 11:18
Noua formă a Codului Silvic, publicată în Monitorul Oficial. Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, printre prevederi

Noua formă a Codului silvic a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, iar principalele modificări se referă la „obligativitatea asigurării lemnului de foc pentru populaţie şi instituţii publice (şcoli, grădiniţe etc.), la preluarea în pază a pădurilor şi la evitarea situaţiilor de blocaj în care lemnul rămânea neexploatat în pădure”.

„Potrivit noilor prevederi, asigurarea pentru populaţie a lemnului de foc din pădurile proprietate publică a statului constituie o prioritate, iar ocoalele silvice de stat au obligaţia ca, prin intermediul primăriilor în raza cărora îşi desfăşoară activitatea, să publice şi să aducă la cunoştinţă cetăţenilor oferta de lemn de foc disponibilă. Totodată, pentru procurarea lemnului de foc, populaţia trebuie să se adreseze primăriilor de reşedinţă sau ocoalelor silvice care administrează fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului”, arată sursa citată.

De asemenea, se prevede că ocoalele silvice au obligaţia să asigure paza pădurilor, pe bază de contract.

„Pentru suprafeţele de fond forestier de maximum 30 de ha inclusiv, aparţinând persoanelor fizice şi juridice, la cererea deţinătorului, ocolul silvic nominalizat are obligaţia să asigure serviciile silvice, pe bază de contract”, prevede actul.

Potrivit MAP, în situaţia în care proprietarul fondului forestier nu poate fi identificat (de exemplu, şi-a abandonat, din diferite motive, proprietatea) ocolul silvic nominalizat va prelua în pază pădurea, în baza actului de constatare întocmit de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere.

„Noua formă a Codului silvic stabileşte şi procedura care trebuie aplicată în situaţia în care exploatarea forestieră nu poate fi realizată de către administratorii de păduri. Această măsură are ca scop valorificarea integrală a masei lemnoase şi punerea acesteia la dispoziţia consumatorului final (populaţie sau industrie). În acest sens, acolo unde nu există capacitate proprie de exploatare şi nici posibilitatea efectuării exploatării prin prestări servicii, după îndeplinirea procedurilor legale, respectiva masă lemnoasă pusă în valoare în pădure (prin act de punere în valoare – APV) va fi scoasă la licitaţie pentru a fi achiziţionată de operatorii economici specializaţi. Astfel, se va evita  blocarea în pădure a unor cantităţi importante de lemn şi neexploatarea acestei resurse, prin nepunerea ei la dispoziţia populaţiei şi industriei”, se mai arată în comunicatul ministerului.