Nouă ieftinire a carburanților. Motorina a coborât sub pragul de 7 lei pe litru

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit din nou motorina și benzina astăzi. Precedenta ieftinire a avut loc cu o zi înainte.

20 apr. 2023, 09:28
Nouă ieftinire a carburanților. Motorina a coborât sub pragul de 7 lei pe litru

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat joi, 20 aprilie, un preț al benzinei standard de 6,82 lei/litru. Motorina standard se vinde cu 6,95 lei/litrul.

Analiza Economica.net arată că, față de ziua anterioară, Petrom a ieftinit motorina cu cinci bani pe litru și benzina cu doi bani pe litru. Este a treia ieftinire consecutivă a carburanților din ultima vreme. Precedenta a fost operată miercuri când compania a ieftinit motorina cu nouă bani pe litru și cu un ban pe litru, iar cea de dinaintea ei de Paști, când prețurile au scăzut ușor, cu doi bani pe litru, doar la benzină.

Citește și: Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se reduce la doar 13 bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la nivelul record de 1,5 lei/litru.

Ieftinirea vine pe fondul unei scăderi a cotațiilor pentru motorină, combustibil care nu se produce pe măsura consumului intern în rafinăriile din România. O știre Bloomberg de acum două zile arăta că, după toate semnale, cererea pentru motorină, un carburant care este folosit la orice, de la camioane şi până la utilaje de construcţii, scade în multe din principalele economii ale lumii. “Considerat un prim semnal al unei activităţi industriale mai slabe şi al reducerii cheltuielilor consumatorilor, scăderea cererii de motorină i-a pus în alertă pe cei care caută semnele unei recesiuni”, arăta agenția de știri.

Citește și: Vești proaste pentru pensionarii români. S-au bucurat pentru creșterea pensiei, dar acum plătesc impozit

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.