Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

Un șofer din ministerul educației câștigă la fel de mulți bani ca un profesor cu 25 de ani vechime. Această problemă a fost sesizată încă din 2020, însă Ministerul nu a schimbat nimic până în acest punct. Iată cum e posibil acest lucru.

19 apr. 2023, 15:47
Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

Conform grilei de salarizare publicate de către Ministerul Educației, indemnizația lunară brută câștigată de un șofer, în luna martie, a fost de peste 5.000 de lei. În ultimul an, conform situației veniturilor salariale din instituție, acest șofer a beneficiat de o majorare salarială de 760 de lei. Această majorare reprezintă un procent de 17,5% comparativ cu indemnizația primită în luna martie a anului 2022. Cu alte cuvinte, suma la care a ajuns, în final, șoferul este egală cu cea pe care o câștigă un profesor aflat în apogeul carierei sale, conform Legii 153/2017.

Citește și: Șofer român de camion arestat în Franța și amendat cu 1 milion de euro. Mașina bărbatului era plină cu plante de canabis

Mai concret, șoferul care apare pe grila de salarizare a Ministerului Educației primește o indemnizație lunară de 5.090 lei, sumă la care se mai adaugă un spor pentru condiții vătămătoare, în valoare de 410 lei. La final, acesta bagă în buzunar 5.500 de lei pe lună. Trebuie subliniat faptul că pentru acest post sunt necesare doar studiile medii, adică liceul.

Pe de altă parte, un profesor cu studii superioare de lungă durată, care are gradul I didactic și o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut de 5.517 lei, iar cel cu o vechime între 20 și 25 de ani beneficiează la finalul luni de un salariu brut de 5.101. Aceste sume se referă la luna martie, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.

Cum a ajuns un șofer să fie mai bine plătit decât majoritatea profesorilor

Această problemă a șoferului a fost semnalată de către jurnaliștii de la Edupedu.ro, încă din anul 2020. La momentul respectiv, Monica Anisie deținea funcția de ministră a Educației. Aceasta a reacționat pe pagina sa de Facebook spunând că „s-a constat că un șoferare salariul brut la nivelul unui profesor”.

Mai mult, Anisie spunea că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”. Cu toate că ministra vorbea despre „ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, lucrurile au rămas neschimbate.

Actuala deținătoare a funcției de ministă a educației, Ligi Deca, a declarat recent că salariile profesorilor ar trebui să crească cu 60%, dacă vor fi luate în considerare grilele pe care Ministerul Educației le-a trimis către Ministerul Muncii pentru viitoarea lege a salarizării unitare.

Ligia Deca a eliminat din proiectele legilor educației alineatul care prevedea salarizarea profesorilor debutanți la nivelul salariului mediu pe economie. Amintim că sindicatele sunt în plin proces de adunare de semnături pentru declanșarea unei greve generale în sistemul de educație pe 22 mai, printre revendicări fiind și majorarea salariilor cu 60%.

Citește și: Un șofer de autocamion a găsit o grenadă într-o parcare de pe DN 6, după ce a oprit să se odihnească