Noua înşelătorie care vă poate goli contul: Schimbaţi PIN-ul dacă este unul dintre acestea / Escrocherie WhatsApp: Vă fură conturile bancare atunci când apăsați acest buton

Escrocheriile cu carduri de credit sau de debit au atins cifre fără precedent. Infractorii au dezvoltat metode foarte sofisticate de a fura din conturile bancare în doar câteva minute.
Filip Stan
03 ian. 2025, 21:23
Noua înşelătorie care vă poate goli contul: Schimbaţi PIN-ul dacă este unul dintre acestea / Escrocherie WhatsApp: Vă fură conturile bancare atunci când apăsați acest buton

Dacă sunteți o persoană care folosește carduri pentru a face plăți sau a retrage bani, fiți foarte atenți, deoarece codul dvs. PIN poate fi cheia perfectă pentru hoți. Cardurile bancare, în special cardurile de credit sunt principalele “victime ale escrocilor”. Asta, deoarece pot fi folosite în toate tipurile de tranzacții, atât online, cât și fizice. Ușurința de utilizare și caracteristicile lor, cum ar fi plata contactless, le fac foarte atractive pentru cei care caută modalități de a fura bani rapid, ușor și într-o manieră discretă. Aflăm în continuarea articolului care este escrocheria noua cu cardurile bancare și cum ne putem feri de ea.

Atenţie la banii cash din portofel! Cum poţi să te trezeşti că nu mai au nicio valoare chiar dacă i-ai scos din bancomat

Cifrele recente au indicat că 3% din escrocheriile bancare implică carduri. Iar în ultimii ani s-au soldat cu pierderi de peste 37 de milioane de euro. Acest fapt este ceva care îngrijorează oamenii care se bazează pe cardurile lor pentru a-și gestiona cheltuielile zilnice. La rândul său, principala vulnerabilitate se regăsește în PIN-urile pe care utilizatorii le selectează. Asta, având în vedere că mulți oameni aleg combinații prea populare sau previzibile. Acest lucru le face o favoare hoților, care testează aceste chei pentru a accesa conturile bancare, fără ca nimeni să observe, scrie ziarulroimanesc.at

Nick Berry, expert în securitate, a distribuit o listă cu codurile pe care escrocii le dezvăluie de obicei. Dacă PIN-ul dvs. este în această listă, ar trebui să-l schimbați cât mai rapid. Unele dintre cele mai tipice sunt: ​​1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969. Acestea sunt atât de comune încât chiar și unele bănci le folosesc implicit. Așadar, dacă nu v-ați personalizat PIN-ul, cardul dvs. ar putea fi în pericol. Trebuie să ținem cont de faptul că ar fi indicat să evităm utilizarea datelor cu caracter personal. Date de naștere sau adrese. Asta, deoarece acestea le face ușor de prezis.

Iată cum vă puteți proteja contul bancar, pentru a nu fi înșelat. Totul consta în aplicarea acestor sfaturi pe care ni le oferă profesioniștii. În ceea ce privește recomandarea de a folosi un PIN care este considerat sigur, experții ne sfătuiesc să folosim combinații nu foarte evidente. Exemple de coduri PIN care sunt mai sigure sunt: ​​7063, 6093, 6827, 7394, 0859 sau 8957. Acele probabilități sunt extrem de scăzute și, de asemenea, departe de tiparele pe care le caută criminalii cibernetici. În cele din urmă, trebuie menționat că este, de asemenea, important să schimbați codul PIN în mod regulat, pe lângă păstrarea secretă. Nu ar trebui să-l păstrați niciodată în locuri accesibile, cum ar fi portofelul sau un telefon mobil. Dacă există chiar și cea mai mică suspiciune că cineva v-ar putea cunoaște parola, schimbați-o imediat. De asemenea, revizuiți periodic tranzacțiile bancare, precum și notificați imediat banca dacă detectați orice operațiune suspectă.

Care e noua escrocherie WhatsApp care promite bani în schimbul like-urilor pe Youtube

În această situație, viteza de alertă este importantă. Deoarece poate face diferența între un cont pe care infractorii îl controlează sau un cont care rămâne intact. Nu vă lăsați păcăliți și nu fiți următoarea victimă a înșelătoriei. Escrocheria avansează odată cu dezvoltarea tehnologiei și dacă vreodată în trecutul lung ne-am îndoit că luarea măsurilor de precauție este o opțiune, acum, astăzi, nu mai putem gândi așa. Folosiți un PIN securizat, fiti atenți și nu lăsați garda jos în fața amenințărilor. Amintiti-vă că, la sfârșitul zilei, este mai bine să preveniți decât să vindecați. Schimbarea PIN-ului este foarte ușoară. În plus, poate evita multe dureri de cap și complicații inutile, conform lagradaonline.com.

Escrocherie WhatsApp: Vă fură conturile bancare atunci când apăsați acest buton

O nouă funcție WhatsApp este folosită de infractorii cibernetici pentru a vedea totul pe ecranul telefoanelor mobile ale utilizatorilor. Toate noile funcții aduse aplicației de chat deținute de Meta ne facilitează viața de zi cu zi. WhatsApp este una dintre cele mai instalate aplicații din lume. Dar, așa cum se întâmplă adesea, unele dintre aceste funcții presupun acordarea anumitor permisiuni. Una dintre acestea se pare că provoacă probleme periculoase. Și anume mulți infractori cibernetici profita de ea. Aflăm în continuarea articolului la ce funcție trebuie să aveți mare grijă, atunci când o folosiți.

Vorbim despre posibilitatea de a partaja ecranul, astfel încât să poată fi văzut tot ce se întâmplă pe acesta, inclusiv notificările. Din luna august a anului trecut, pe WhatsApp puteți folosi funcția de partajare a ecranului. Și este mai mult folosită pentru a ajuta un membru al familiei să rezolve orice problemă de pe mobil. Acum această funcție este modalitatea prin care infractorii cibernetici pot intra pe telefonul mobil al utilizatorului, conform elespanol.

Google dezvoltă tocmai funcția de partajare a ecranului în Android 15, dar fără să vadă notificările care ajung pe mobil în orice moment. Este foarte important pentru confidențialitate, deoarece dacă ecranul este partajat, ca în acest caz al WhatsApp, și sosește un SMS cu codul PIN al noului card bancar, utilizatorul cu care este partajat ecranul, îl va vedea fără probleme!

Aceasta este vulnerabilitatea de care profită infractorii cibernetici pe WhatsApp, precum și lipsa de cunoștințe tehnologice a unor utilizatori.

Aceștia sunt pașii pe care îi urmează escrocii:

  • Escrocii avertizează utilizatorul prin apelul video că nu funcționează bine camera video sau că există o eroare de actualizare.
    Ei încurajează victima să apese butonul de partajare a ecranului pentru a rezolva problema.
    Utilizatorul apasă butonul și escrocii pot vedea tot ce se întâmplă pe ecranul victimei.
    Ei pot trimite un cod de securitate SMS pe telefonul mobil pentru a transfera controlul contului WhatsApp al victimei, pe un alt dispozitiv.

Utilizatorul închide apelul video și în câteva minute poate pierde accesul la contul WhatsApp, precum și la toate informațiile pe care le poate avea în chat-uri. De obicei, este ușor să transmiteți o captură de ecran a contului bancar unui membru al familiei sau orice informații sensibile, cum ar fi actul de identitate, sau mai multe.

Odată cu viitoarea actualizare Android 15, conform Android Police, este de așteptat ca escrocii cibernetici să nu poată vedea nici una dintre notificările, cum ar fi SMS-urile primite, care ar putea ajunge pe mobilul utilizatorului. Acum, pur și simplu, dacă o persoană îl distribuie, se pot vedea toate notificările, cum ar fi mesajul SMS cu pin-ul contului bancar, care ajunge pe mobil. De aceea e recomandat să fiți foarte atenți la acest lucru!

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor