Noua lege a energiei electrice – Chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor vor plăti facturi duble

Chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor pentru furnizarea energiei riscă să plătească prețul maximal. Asta prevede noua lege a energiei electrice adoptată de parlamentari.

24 nov. 2022, 20:45
Noua lege a energiei electrice – Chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor vor plăti facturi duble

Clienții vulnerabili pot beneficia în continuare de cel mai mic tarif numai dacă depun la furnizori declarații pe propria răspundere în ceea ce privește situația lor.

De asemenea, proprietarii de două sau mai multe case sunt obligați să precizeze tot prin declarații pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Chiriașii, dacă nu înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, sunt obligați să plătească prețul maximal.

Modificarea principală cu care vine această ordonanță privind energia e că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Citește și Plafonarea prețurilor la energie și gaze de la 1 ianuarie 2023, aproape de adoptare. PSD propune un nou prag, de 1,3 lei, indiferent de consum sau de categoria de consumator

Categoriile vulnerabile sunt cele care au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte. Până la final de an, acești clienți vulnerabili trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. Altfel, nu vor putea beneficia de prețul de 0,68 de lei pe kilowatt pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

„Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a declarat Dana Daraban, asociaţia companiilor de utilităţi din energie.

Această nouă lege conține și modificări pentru cei care au mai multe proprietăți. Ei trebuie să opteze pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi. În schimb, pentru restul locuințelor trebuie să plătească prețul maximal de 1,3 lei. Momentan această situație nu e clar reglementată, furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiţi.

„Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celalălalt va plăti maxim 1,3 lei”, a spus Silvia Văsceanu, Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Citește și Tarifele facturilor la energie se vor schimba de la 1 ianuarie. Plata acestora ar putea fi făcută în rate

În cazul chiriașilor, soluția ca să nu plătească toată cantitatea de energie consumată la tariful maximal ar fi să meargă la sediul funizorilor și să preia, pe baza contractului de închiriere, contractul la energie, după ce primește acordul proprietarului. „Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii”, a mai explicat Silvia Văsceanu.

Forma adoptată de parlamentari vine să îi încurajeze pe cei care în 2022 au consumat mai puţină energie decât în anul anterior. După regularizarea din februarie 2023, aceştia vor fi încadraţi în plafonul de consum cu praguri dacă au avut mai puţin de 300 de kilowaţi pe facturile din acest an.

O nouă prevedere stabileşte că furnizorii trebuie să restituie banii în conturile clienţilor atunci când sumele încasate în plus sunt mai mari de 100 de lei. Dacă sunt sume mai mici, aceste se vor scădea din facturile viitoare. Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de şeful statului.