Plafonarea prețurilor la energie și gaze de la 1 ianuarie 2023, aproape de adoptare. PSD propune un nou prag, de 1,3 lei, indiferent de consum sau de categoria de consumator

PSD a depus în Parlament amendamentele privind reglementarea prețurilor la energie, care ar urma să pună capăt speculei din piață. De asemenea, acestea vor asigura protecția consumatorilor casnici și a economiei naționale.

22 nov. 2022, 16:26
Plafonarea prețurilor la energie și gaze de la 1 ianuarie 2023, aproape de adoptare. PSD propune un nou prag, de 1,3 lei, indiferent de consum sau de categoria de consumator

PSD vrea ca, după reglementare, nimeni să nu mai plătească un preț mai mare de 1,3 lei KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator.

Totodată, în amendamentele PSD se mențin prevederile care stimulează economisirea energiei electrice. Consumatorii casnici care se încadrează în consumuri lunare mai mici de 300 KWh vor beneficia de prețuri mai mici, iar diferența față de prețul reglementat de 1,3 lei KWh va fi suportată de către Guvern.

Plafonarea prețurilor la energie. Trei praguri de preţ

Coaliția a stabilit anterior că că pentru consumatorii casnici rămân valabile valorile de 0,68 lei/kWh si 0,80, pentru plafonare, și va fi stabilit un preț fix, de 1,3 lei, pentru consumatorii casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255kwh. Acum ei au stabilit, în plus, că acest preț fix maxim de 1,3 lei se va aplica pentru orice tip de consumator.

Astfel, vor exista trei praguri de preț:

„La articolul I punctul 1, partea introductivă a alineatului (1) al articolului 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

Citeste si Facturi întârziate şi la Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu furnizorul cu cel mai mic tarif la curent din România

(1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv; maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienți:

1. clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv

2. clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

3. clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.;.

La articolul I punctul 1, literele b) şi c) ale alineatului (1) al articolului 1 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh; consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1); maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienții casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh; Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 KWh/lună se facturează la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus iar în cazul în care consumul depășește 300 KWh/ lună întreg consumul se facturează la prețul maxim de 1,3 lei/kWh; ;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentatului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

1. întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri;

2. operatorii/operatorii regionali definiți la art.2 lit.g) şi h) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce prestează/furnizează serviciile de utilități publice

prevăzute la art.1 alin.(2) lit.a), b), b1), c) şi h) din Legea nr.51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Metrorex S.A.;

3. operatorii economici din domeniul industriei alimentare, identificaţi prin cod CAEN 10, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, identificaţi prin cod CAEN 01 şi 03;

Citeste si Statul plăteşte facturile românilor în 2023. Marius Budăi: „Acordăm 1.400 lei în două tranşe”

4. Autoritățile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, în temeiul legii, dacă sunt înfiinţate sau organizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, municipiului Bucureşti şi, după caz, la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale.

5. La articolul I punctul 1, litera e) a alineatului (1) al articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la lit.d), precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România, potrivit Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus”