NOUA LEGE A PENSIILOR. Când poţi cumpăra vechime în muncă

Soluția alternativă de creștere a valorii pensiei nu este o noutate, dar noua Lege a pensiilor aduce cu unele modificări. Față de vechiul mecanism de plăți retroactive, la cel nou vor putea apela mai multe persoane. Dar nu imediat, ci începând din 2021, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, scrie dcbusiness.ro.

25 sept. 2019, 07:27
NOUA LEGE A PENSIILOR. Când poţi cumpăra vechime în muncă

Conform actului normativ, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 10 ani va putea să facă un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția la pensii).

Citeşte şi Lista sporurilor la pensie în funcţie de vechimea în muncă

Textul subliniază că perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială, sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială. Aceste perioade constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii.

Cumpărarea vechimii pentru pensie se putea face și până la finele lui 2018, dar acum este inaplicabil. Mecanismul din trecut (detaliat în acest material) prevedea însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce noua lege a pensiilor nu mai conține această condiție. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de vechiul mecanism.