Nouă modalitate de vaccinare, prin plasturi acoperiţi pe o parte de ace microscopice

Plasturi acoperiţi pe o parte cu o multitudine de ace microscopice vor fi folosiţi pentru a "tatua" vaccinuri în piele, întărind astfel sistemul imunitar al pacienţilor într-o modalitate complet neinvazivă şi a cărei aplicare poate fi făcută şi în absenţa personalului medical avizat, conform unui material publicat de LiveScience.

31 ian. 2013, 10:49
Nouă modalitate de vaccinare, prin plasturi acoperiţi pe o parte de ace microscopice

Vaccinurile contribuie la pregătirea sistemului imunitar pentru o reacţie promptă la anumiţi agenţi patogeni, prin expunerea acestuia la variante incapacitate ale respectivilor agenţi. În prezent, oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri care pot integra gene ale agenţilor patogeni în organismul pacienţilor, scrie agerpres.ro.

În principiu, aceste vaccinuri prezintă marele avantaj că în locul risipei de timp şi de resurse pentru generarea şi apoi purificarea proteinelor de agenţi patogeni folosite în vaccinurile clasice, această sarcină revine direct organismului uman vaccinat. Singura problemă rămasă era modul de vaccinare.

Cercetătorii de la MIT au propus vaccinarea prin intermediul unor plasturi dotaţi cu o multitudine de ace microscopice din plastic, cu grosimea de doar 250 de micromi şi lungimea de 650 de microni. Pentru comparaţie, un fir de păr uman are grosimea medie de 100 de microni.

Oamenii de ştiinţă acoperă aceste microace cu un film biodegradabil în care este conţinut vaccinul propriu-zis, dar şi o varietate de alte molecule, printre care şi compuşi care stimulează reacţia rapidă a sistemului imunitar şi ajută celulele organismului să absoarbă materialul genetic conţinut de vaccinuri. Aplicarea acestor plasturi pe piele are efectul de a introduce imediat filmul biodegradabil în organism, la fel cum s-ar aplica un tatuaj.

Aceste microace penetrează doar cele mai superficiale straturi ale pielii, neafectând terminaţiile nervoase şi vasele de sânge. Aplicarea este, de asemenea, complet lipsită de durere şi mult mai sigură decât vaccinarea cu ajutorul obişnuitelor ace hipodermice.

„Comparaţia cu senzaţia pe care o ai când te linge o pisică este foarte exactă”, asigură cercetătorul Peter DeMuth, bioinginer la MIT.

Filmul în care se află vaccinul rămâne implantat sub piele chiar şi după îndepărtarea plasturelui. De asemenea, acest film se absoarbe într-o manieră progresivă, controlată, asigurând eliberarea constantă a moleculelor de vaccin pe perioade de timp predeterminate, ce pot varia de la ore la săptămâni.

Detaliile acestei noi metode de vaccinare sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Nature.