Nouă persoane au murit într-un dublu atac comis împotriva unor posturi de securitate indiene

Bărbaţi înarmaţi deghizaţi în militari au ucis nouă persoane, joi, într-un dublu asalt lansat împotriva unor baze militare şi de poliţie indiene din Kashmir, atacuri ce riscă să afecteze discuţiile la nivel înalt dintre India şi Pakistan prevăzute să aibă loc la sfârşitul săptămânii.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 10:23
Nouă persoane au murit într-un dublu atac comis împotriva unor posturi de securitate indiene

Atacatorii au aruncat grenade şi au deschis focul în direcţia postului de poliţie din Hiranga, la aproximativ 200 de kilometri de principalul oraş al regiunii, Srinagar, a anunţat pentru AFP un ofiţer de poliţie. „Putem să confirmăm că cinci poliţişti şi doi civili au fost ucişi în atac”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

În acelaşi moment, bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt o bază militară în regiunea Samba, situată în statul Jammu şi Kashmir, declanşând un schimb de focuri care a provocat moartea a cel puţin doi militari, potrivit unei surse militare.

Potrivit postului de televiziune NDTV, acelaşi grup de atacatori s-a deplasat de la o bază la alta la bordul unui camion furat, dar alte surse sugerează că aceste atacuri au fost comise de două grupuri distincte.

Schimburi de focuri se auzeau încă din cursul dimineţii în tabăra militară Samba, unde doi ofiţeri au fost văzuţi în timp ce evacuau un bărbat rănit la umeri.

Prim-ministrul regiunii Jammu şi Kashmir, Omar Abdallah, a refuzat să ofere un bilanţ al victimelor, însă a anunţat că situaţia era încă tensionată la baza militară, după mai multe ore de la lansarea atacului.

„Acest atac urmăreşte să afecteze procesul de dialog”, a apreciat el.

Atacurile intervin în timp ce premierul indian, Manmohan Singh, a anunţat miercuri că se va întâlni în următoarele zile cu omologul său pakistanez, Nawaz Sharif, în speranţa eliminării tensiunilor dintre cele două ţări care îşi dispută regiunea Kashmir.

Negocierile oficiale de pace între cele două ţări sunt întrerupte de la începutul anului, iar India temperează aşteptările cu privire la o reluare rapidă a acestor discuţii.

Începând din 1989, aproximativ 12 grupări rebele au luptat în Kashmirul indian pentru independenţa acestei regiuni sau alipirea sa la Pakistan, ucigând zeci de mii de persoane, majoritatea civili.

Rebelii au ameninţat la sfârşitul lunii august că vor efectua o serie de atacuri „fără precedent” împotriva unor ţinte indiene. Acestea s-ar putea adăuga tensiunii frontaliere care ameninţă laborioasele tentative de apropiere între India şi Pakistan.

New Delhi acuză Islamabadul că furnizează ajutor material rebelilor, însă Pakistanul se apără de această acuzaţie, deşi nu neagă că oferă sprijin moral sau politic.

India şi Pakistanul, două puteri nucleare puternic militarizate, au avut trei războaie de la independenţa lor, în 1947, faţă de imperiul britanic. Două dintre aceste conflicte s-au dus pentru Kashmir, regiune împărţită în două dar revendicată de ambele ţări.