Nouă străini, răpiţi în Libia. Se presupune că ar fi fost executaţi. Austria verifică informaţiile

Autoritățile din Austria au anunțat miercuri că dispun de o serie de dovezi conform cărora nouă străini care lucrau la o exploatare petrolieră din Libia, răpiți în 2015 de militanți islamiști, au fost uciși în acel an, dar informațiile mai trebuie verificate, transmite Reuters.

20 sept. 2017, 11:57
Nouă străini, răpiţi în Libia. Se presupune că ar fi fost executaţi. Austria verifică informaţiile

Este vorba de patru filipinezi, un austriac, un ceh, doi cetățeni din Bangladesh și unul din Ghana, care lucrau la exploatarea de la Al-Ghani.

Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Externe a precizat că o echipă de criză încearcă să verifice informațiile apărute pe un site al militanților islamiști în sensul că toți sau o parte din cei nouă, răpiți în martie 2015, au fost ulterior executați.

„Avem unele dovezi că trebuie să ne temem de ce este mai rău. Lucrăm la verificarea informațiilor, dar încă nu e clar ce s-a întâmplat”, a precizat acesta.

Chiar dacă se dovedește că informațiile sunt corecte, va fi extrem de greu să se recupereze cadavrele dintr-o zonă unde luptele continuă, a menționat purtătorul de cuvânt, informează Agerpres.

Citeşte şi Cunoscut afacerist român, găsit mort la Viena

Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a contactat familia bărbatului austriac răpit în 2015.

Consiliul mujahedinilor pentru implementarea shariei în Derna (estul Libiei) a anunțat zilele trecute că a recuperat cadavrele a cinci dintre lucrători în cursul unor ciocniri cu militanți rivali din Statul Islamic și că a predat corpurile neînsuflețite Semilunii roșii libiene. Consiliul a mai afirmat că a găsit un laptop cu un fotografie a unuia dintre lucrători și o înregistrare video cu asasinarea a patru filipinezi care par să fie dintre străinii răpiți în martie 2015. Cadavrele au fost îngropate în morminte inscripționate și „au fost lansate proceduri speciale pentru restituirea lor către familii”, a adăugat gruparea. Semiluna roșie nu a comentat acest subiect.

Militanții Statului Islamic nu au cerut răscumpărări cu caracter financiar sau politic după atac, așa cum fac frecvent facțiunile armate din Libia. Gruparea Statul Islamic a decapitat însă 11 gărzi de securitate libiene luate ostatice.