Noua taxă de poluare. Vezi cât vei plăti pentru a-ţi înmatricula maşina

Deputaţii au aprobat joi, 15 decembrie, proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor. O Dacia 1310 cu un preţ de 350 de euro va avea o taxă de poluare de 3.000 de euro.

RomaniaTV.net
17 dec. 2011, 08:02
Noua taxă de poluare. Vezi cât vei plăti pentru a-ţi înmatricula maşina

Noua taxă de poluare va intra în vigoare imediat ce textul legii va fi publicat în Monitorul Oficial.

Taxa auto va fi redusă cu 25% de la 1 ianuarie 2012. Cei care au achitat-o deja vor primi înapoi diferenţa. Ei trebuie să meargă la organele fiscale competente pentru a-şi recupera banii.

Vestea proastă este că această taxă va fi plătită, în premieră, şi de cei care şi-au cumpărat maşini înainte de 2007 şi vor să le vândă. Taxa auto se va calcula în funcţie de vechimea maşinii, de capacitatea cilindrică şi de emisiile de dioxid de carbon.

În particular, există cazuri în care aceasta este de zece ori mai mare decât preţul propriu zis al maşinii. Înstrăinarea suvurilor vechi va fi de exemplu, aproape imposibilă.

Pentru un Volkswagen Touareg, euro 3, 2004 cu un preţ de vânzare de 8.500 euro, taxă de poluare este de 7.000 euro. Dacia 1310, non-euro, 1990 cu un preţ de vânzare de 350 de euro are taxă de poluare de 3.000 de euro.

Noua lege încearcă să aplice principiul „poluatorul plăteşte”, astfel că noua taxă de poluare „va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă”.