Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Strategia de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă a atras atenția internațională prin abordarea sa inovatoare și eficientă. Cu o prevalență a fumatului la jumătate față de 2018 - de doar 6,8% în prezent -, politicile țării oferă informații valoroase pentru factorii de decizie în domeniul sănătății, la nivel global. Acest articol explorează intervențiile cheie, cercetările care stau la baza acestora și direcțiile viitoare ale modelului de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă, susținute de informațiile unui cercetător comportamental în domeniu, Marewa Glover.
Alina Costache
15 iul. 2024, 14:35
Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Politici și intervenții cheie. Abordarea Noii Zeelande se concentrează mai degrabă pe reducerea efectelor nocive decât pe interzicerea totală a fumatului. Piatra de temelie a acestei strategii a fost legalizarea și reglementarea produselor de vapat, care sunt disponibile alături de țigările tradiționale, atât în ​​rețelele obișnuite de retail, cât și în magazinele specializate.

 

Serviciile de sănătate din Noua Zeelandă sunt mandatate să sprijine renunțarea la fumat. În cazul în care terapiile tradiționale de înlocuire a nicotinei sau medicamentele pentru întrerupere eșuează, furnizorii de asistență medicală sunt încurajați să sugereze vapingul ca alternativă. „Toate serviciile de sănătate au fost încurajate să îi ajute pe oameni să renunțe la fumat și, dacă nu se pot opri din fumat cu produse de înlocuire a nicotinei sau cu medicamente pentru renunțare la nicotină, atunci serviciile de sănătate trebuie să sugereze, poate, să încerce vapatul”, explică cercetătorul Marewa Glover.

Această abordare susținută de guvern, împreună cu campanii de sănătate publică ce evidențiază siguranța și eficacitatea produselor cu risc redus, a contribuit în mod semnificativ la scăderea ratelor fumatului. „Există sprijin deplin guvernamental pentru ca oamenii să renunțe la fumat prin utilizarea vapingului. De asemenea, au desfășurat o campanie prin care îi încurajează pe oameni să spună că acest lucru este mai sigur, aceasta este o modalitate eficientă de a renunța la fumat. Deci, asta a ajutat cu adevărat la reducerea ratelor de fumat”, a declarat pentru romaniatv.net expertul Marewa Glover.

 

Fundament științific pentru reglementări eficiente

Decizia de a adopta alternative fără fum drept instrument de reducere a efectelor nocive se bazează pe cercetări științifice solide. Noua Zeelandă are o istorie bogată în cercetarea tutunului, există inclusiv studii clinice de pionierat asupra țigărilor electronice efectuate în această țară. Factorii politici au revizuit pe larg studiile locale și internaționale care demonstrează eficacitatea alternativelor în a ajuta fumătorii să renunțe.

„Au fost o mulțime de studii făcute chiar și în Noua Zeelandă de către cercetători, studii clinice, care au testat dacă vapingul poate ajuta oamenii să renunțe la fumat și cu ce riscuri. De fapt, primul proiect de cercetare privind o țigară electronică a fost realizat în Noua Zeelandă.”, a mai subliniat cercetătorul. Procesul de elaborare a politicilor a implicat mai multe părți interesate, asigurându-se că reglementările rezultate au fost atât bazate pe dovezi, cât și reflectând nevoile și perspectivele comunității.

 

Divergențe câștigătoare în raport cu recomandările OMS

Modelul Noii Zeelande diferă de atitudinea mai precaută a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la țigările electronice. În calitate de semnatar al Convenției-cadru pentru controlul tutunului (FCTC), Noua Zeelandă și-a folosit calitatea de membru pentru a milita pentru strategii progresive de reducere a efectelor nocive în cadrul comunității internaționale. „Noua Zeelandă a făcut un pas. Este o abordare foarte bună, mai degrabă decât o poziție politică a Organizației Mondiale a Sănătății”, remarcă Marewa Glover. Succesul țării în reducerea deceselor și a bolilor legate de fumat demonstrează beneficiile potențiale ale unei abordări pragmatice, bazate pe știință, a controlului tutunului.

 

Provocări și direcții viitoare

În ciuda reducerii impresionante a ratelor generale de fumat, rămân provocări semnificative. Scopul Noii Zeelande este de a reduce prevalența fumatului la 5% sau mai puțin. Deși tinerii și grupurile cu venituri mari au atins deja acest obiectiv, eforturile trebuie să se concentreze acum pe sprijinirea grupurilor cu risc ridicat rămase. „Acum trebuie să ne concentrăm efortul către grupurile care au rămas în urmă, care au rate mult mai mari de fumat, cum ar fi indigenii noștri, oamenii cu venituri mici”, afirmă cercetătorul Marewa Glover.

Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Modelul de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă este o dovadă a puterii politicilor bazate pe dovezi și a intervenției incluzive, concentrate pe comunitate. Prin prioritizarea reducerii efectelor nocive și prin valorificarea cercetării științifice, țara a făcut progrese semnificative în reducerea ratelor fumatului și îmbunătățirea sănătății publice.

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Facebook și Instagram. Majoritatea utilizatorilor vor fi afectați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un nou scandal în USR. Partidul se delimitează de Elena Lasconi în urma scandalului fotografiilor cu Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață