Noul an şcolar 2020 – 2021. Medicul Mihai Craiu: Trebuie să încercăm să revenim la o viaţă dominată de decizii raţionale

Medicul Mihai Craiu este de părere că autorităţile trebuie să încerce deschiderea școlilor, acolo unde experții in epidemiologie consideră că acest lucru este posibil. "Trebuie să încercăm să revenim la o viață dominată de decizii raționale, nu la cea actuală, plină de spaime și știri false", a scris medicul Mihai Craiu.

RomaniaTV.net
06 sept. 2020, 09:02
Noul an şcolar 2020 – 2021. Medicul Mihai Craiu: Trebuie să încercăm să revenim la o viaţă dominată de decizii raţionale
Experții in epidemiologie și autoritățile abilitate vor incepe luni analiza nivelului de transmitere comunitară a noului coronavirus în România, pentru a decide unde exista risc crescut şi care sunt scenariile după care se va începe noul an şcolar în România.
„Toată lumea este de acord că este posibil să crească numărul de persoane infectate COVID-19, dupa deschiderea școlilor. (…) Personal consider că trebuie incercată deschiderea școlilor, acolo unde experții in epidemiologie consideră posibil (dacă școala are autorizatie sanitară și este pregătită), folosind strategiile de prevenție cunoscute. Trebuie să încercăm să revenim la o viață dominată de decizii raționale, nu la cea actuală, plină de spaime și știri false”, a scris Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
 

 

Medicul Mihai Craiu, despre revenirea la şcoală: Trebuie aerisite clasele, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei


Prezent la o dezbatere online organizată de Salvați Copiii România, Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a prezentat modalitățile prin care copiii se pot infecta și mai ales da mai departe virusul.

„Modalitățile prin care putem să ne infectăm de la un asimptomatic, pentru că evident părinții nu își vor duce la școală copiii bolnavi, sunt trei.

Știm că se poate infecta o persoană dacă vine în contact direct, asta însemnând fie atingere fizică, lucru dificil de oprit la școală, pentru cei mici, va fi de discutat despre cum ne salutăm, rutina de dimineață.

Al doilea lucru prin care ne putem contamina e contactul indirect, adică să punem mâna pe suprafețe care au fost contaminate cu picături de salivă ce conțin virusul.

A treia posibilitate este prin intermediul aerului. În timp ce toată lumea s-a concentrat pe această distanță fizică de trei picioare, de un metru, care apare în recomandările OMS, încă din documentele din martie, datele actuale și fizica ne spun că acest metru necesar este insuficient.

Fizica spune simplu: atunci când respirăm, fără să vorbim, emitem picături de salivă de dimensiuni diferite, unele de ordinul zecilor de microni – prin comparație, un fir de păr are 80 de microni grosime. Sunt persoane care vorbesc mai intens, mai zgomotos și se vede.

Aceste picături mari de salivă, gravitațional, au tendința să sedimenteze, se așază la sol, în medie în 4- 5 secunde, și se împrăștie pe o distanță mai mare de un metru.

De aceea, în recomandările recente apare distanța de șase picioare, deci de doi metri. Asta e o nuanță”, a explicat pediatrul.

„Teoretic, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei”, a spus doctorul Craiu.