NOUL AN ŞCOLAR. Guvernul decide scenariile pentru reluarea cursurilor în condiţii de pandemie

Cu mai puţin de o lună înainte de deschiderea noului an şcolar, premierul Florin Cîţu i-a convocat la Palatul Victoria pe ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca, pentru a discuta despre vaccinarea copiilor în contextul înmulţurii cazuri de infectare cu virusul SARS-COV 2. Specialiştii în sănătate se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească seminificativ în contextul răspândirii tulpinii Delta.

20 aug. 2021, 10:41
NOUL AN ŞCOLAR. Guvernul decide scenariile pentru reluarea cursurilor în condiţii de pandemie

NOUL AN ŞCOLAR. Regulile pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor, discutate la Guvern. Premierul Florin Cîţu discută în această dimineaţă cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca despre vaccinarea copiilor.

NOUL AN ŞCOLAR. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vor fi discuţii despre măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie, precizând că printre măsurile luate în calcul se numără „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării”.

Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că elevii și cadrele didactice nevaccinate nu vor avea parte de restricții. Astăzi ar putea fi schimbat pragul de la care se stabilesc scenariile de funcționare a școlilor.

„Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar în mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: „A fost aprobat proiectul de lege „Școala în spital”. Ce presupune programul și când intră în vigoare

Reguli sanitare pentru noul an şcolar

Sorin Cîmpeanu a mai spus şi că în noul an şcolar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie în continuare în unităţile de învăţământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, cât şi menţinerea distanţării sociale, normele de igienă şi aerisirea sălilor de curs.

„Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării. Este o acţiune de conştientizare pe care trebuie să o facem înainte de începerea şcolii. Se vor discuta şi măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie care, în cazul apariţiei unor situaţii, cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în online, iar elevii care sunt vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică. Nu să fie obligaţi, să poată continua cu prezenţă fizică”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, aşa cum se întâmplă în alte ţări şi cum a cerut şi PSD, ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor.

Citeşte şi: PSD solicită Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână

„Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a îşi da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu.

Ministrul a mai precizat că deja 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de tineri între 16 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 până în prezent. Ministrul Educaţiei a mai spus că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de peste 60%.