PSD solicită Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână

PSD solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să ajungă urgent la un acord cu privire la organizarea testării anti-COVID-19 în unitățile de învățământ, astfel încât în noul an școlar toți elevii din România să poată participa cu prezență fizică la cursuri.

17 aug. 2021, 14:41
PSD solicită Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână

PSD cere Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână.

„Testarea anti-COVID-19 reprezintă principala soluție pentru menținerea școlilor deschise, în contextul în care elevii sub 12 ani nu au opțiunea vaccinării, iar pentru cei care au împlinit această vârstă rata de vaccinare este încă extrem de scăzută (2,76% – copiii între 12 și 15 ani, 16,4% dintre copiii între 16 și 19 ani)”, au precizat social-democraţii într-un comunicat de presă.

„Cea mai bună măsură ar fi ca părinţii şi persoanele vârstnice din familiile cu care copiii pot intra în contact să fie vaccinate. Acesta este primul lucru. Al doilea este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare şi simple, încât să fie posibilă testarea de două ori pe săptămână”, a declaratat deputatul PSD Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Documentul de la Ministerul Sănătăţii care confirmă cel mai negru scenariu. Valul 4 e aici: DSP-urile trebuie să se pregătească de creșterea numărului de cazuri Covid

În opinia liderilor PSD, „asigurarea a cel puțin două teste anti-COVID-19 pe săptămână pentru fiecare elev ar constitui un efort financiar și logistic justificat, în comparație cu pierderile enorme pe care le-ar presupune închiderea școlilor și revenirea la sistemul de predare online care și-a dovedit ineficiența”.

În acelaţşi timp, PSD consideră că „cei doi miniștri care răspund de organizarea sanitară a școlilor trebuie să lase la o parte divergențele politice și să ajungă la un acord privind tipul de teste care să fie folosite în rândul elevilor, astfel încât acestea să poată fi achiziționate și distribuite până la începerea anului școlar”.

Cerinţele liderilor PSD vine în ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu virusul SARS-COV 2 din ultimele trei luni. Potrivit GCS, la 17 august au fost raportate 544 de noi cazuri COVID-19, aproape dublu faţă de ziua precedentă. 

Potrivit raportărilor spitalelor în platforma Alerte MS, la data de 17 august, ora 10.00, situația pacienților sub 18 ani diagnosticaţi cu COVID-19 internați este după cum urmează:

• 2 pacienți internați în ATI
• 22 pacienți internați pe secții