NOUL COD RUTIER. Amendă de 1000 de euro pentru şoferii prinşi băuţi la volan

Publicat: Joi, 05 Februarie 2015 10:31 // Actualizat: Luni, 09 Februarie 2015 17:07 // Sursa: romaniatv.net

NOUL COD RUTIER 2015. Şoferii care vor fi indisciplinaţi în trafic vor fi, începând de vineri, sancţionaţi potrivit NOULUI COD RUTIER. Printre multele schimbări ale legii se numără şi înăsprirea sancţiunilor pentru şoferii care se urcă băuţi la volan. 

Foto: jurnaldeoas.ro

NOUL COD RUTIER, care va intra în vigoare începând cu data de 6 februarie, va aduce sancţiuni teribile pentru şoferii care nu respectă legea în trafic. Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, "conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile".

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Citeşte şi COD RUTIER. O nouă modificare intră în vigoare la 15 februarie. Încălcarea ei aduce amenzi USTURĂTOARE

Amenda maximă, 9600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei. 

Cât este amenda pentru vorbit la telefon

Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum.

Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Citeşte şi COD RUTIER 2015: Noi AMENZI din februarie. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Amendă maximă pentru viteză

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

Conducerea pe contrasens pe autostradă

Noul Cod rutier sancţionează şi conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Citeşte şi COD RUTIER: Cât te va costa PERMISUL AUTO în 2015

Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Scaun special pentru copii

Şoferii nu vor mai putea transporta copiii în maşină ca şi până acum. Maşinile vor trebui scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi greutatea celor mici.

Citeşte şi COD RUTIER: Peste o mie de permise auto reţinute şi zeci de mii de amenzi date de Rutieră

Începând din 6 februarie, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. "Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă", mai arată NOUL COD RUTIER.

Puncte de penalizare

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare "nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate". La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore-sau două zile lucrătoare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permitea amendarea şoferului pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră.

Probe biologice la locul accidentului

O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre.

Sancţiuni aspre pentru pasageri

Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.

Citeşte şi CODUL RUTIER modifică amenzile: Cât plăteşti pentru nepurtarea centurii şi pentru ce rişti 780 de lei amendă!

Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor.

Astfel, conform informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud centura de siguranţă va deveni absolut obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate.

"Nu cred că mai există maşini care să nu fie prevăzute cu centură de siguranţă inclusiv pentru locurile din spate. Conform ordonanţei 21/2014 conducătorul auto va trebui să se asigure că pasagerii aflaţi în maşină vor purta centura de siguranţă", a declarat pentru Bistriţeanul.ro subinsp. Virginia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

loading...
48 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 mar 14:01
Răspunde | Votează email 1 email
stefan
lasati judecata faptelor savarsite de alti si ganditi la rece,ca maine va vine randul la platit o amenda pentru ca va ,,derapat masina,,si ati trecut pe rosu din gresala,curios asi fi atunci la comentari pe care l-ati face domnii,,corectitudine,,.intradevar amenzile nu sant suficiente atunci cand este vorba de viata omului,dar sa nu judecam asa,accidente se intampla zilnic si grave,treuie facut legii corespunzatoare,nu batjocura omului sarac,nivelul nostru de trai este suborice critica,dar dragi nostri deputatii si parlamentarii ne elaboreaza amenzii si pedepse mai ceva ca in germania,olanda sau luxemburg,e batjocoritor ce se intampla,
10 feb 20:31
Răspunde | Votează email 0 email
vasile
fratilor acest articol este o mare MINCIUNA caracteristica site-urilor de acest gen . nu ma surprinde e la fel ca si televiziunea . Noul Cod Rutier nu sa modificat decat in privinta transportului de minori .. ATATTTTTT. rusine sa va fie ..
09 feb 02:31
Răspunde | Votează email 1 email
Sarazinul
Deci, spagile vor fi mai mari la rutieristi.....La o amenda de 1000 eur deja 500 eur e o spaga mica....Practic in romania de 25 de ani tot e pe spaga, nu se va schimba nimic.Doar iluzii
08 feb 20:44
Răspunde | Votează email 0 email
frei_herr
Foarte bine!...
Excelent!...
Sa le rupa capetele la to(n)tzi dementzii ce-si fac de cap pe shosele!...
Dincolo de reala lipsa de locuri de parcare (primarii ar trebui ... trashi in tzeapa pt. ... tzeapa pe care ne-o dau ei la fiecare 4 ani!), cea mai grava problema intr-un orash aglomerat este faptul ca nesimtzitzii shoferi parcheaza fix pe trotuar!
Si asta v-o spune unu' care are carnet de shofer cat. "B" de vreo ... 37 de ani!
Eu nici macar in fatza blocului meu nu parchez sub ferestrele vecinilor chiar daca sint ... membru fondator al blocului! Daca n-am loc in vecinatate pur si simplu parchez intr-o parcare legala fara plata la vreo 300m de casa.
Din bun simtz...
Daaa' nu-i nici o problema, vin dobitoci de la 2-3 blocuri mai incolo care n-au asa ceva - bun simtz adica - si cu sigurantza nici la ... supermarket n-au mai gasit!

Ca pieton, daca merg pe drum pt. ca nu mai am uneori cum sa merg pe trotuar de atitzia shoferi idiotzi si nesimtzitzi, fie primesc amenda cind sint prins, fie risc sa dea cu mashina peste mine tot unu' din nemernicii carora nu le pasa decit de propria lor existentza.
Daca insa animalul - care se crede pe tarlaua lui pina si pe trotuar - isi parcheaza mashina in dispretzul meu ca pieton, atunci cam ce-ar trebui sa patzeasca necivilizatul daca primaria n-are serviciu de "blocare" rotzi sau, pur si simplu, pe onor doamna primarie o doare-n fund?

Pot sa-l ... calc si eu "nitzel" cu picioarele pe cap?
Pot sa-i arunc o galeata de ... laturi pe pretziosul vehicul??
Sau mai bine sa-mi sun citziva prieteni ca sa-i facem o bucurie dobitocului si sa-i intoarcem "bijuteria" cu ... kooru-n sus?!?
Dupa care sa postam poza aferenta pe net ca sa-l stie toata lumea!

...Nuuu?!?
08 feb 20:28
Răspunde | Votează email 7 email
gogu
Am reusit sa-i batem pe germani ,unde multe amenzi sunt de 20 euro .Cea mai mare este de 1 salar .(1600 euro) pt accident cu victime in stare drogata. In lumea civilizata se stie ca o amenda mare pedepseste FAMILIA nu soferul ,familie care ramane fara bani de chirie,rate ,utilitati ,mancare etc.Amenzile in Ro sunt pt facut bani la buget,in rest ar trebui educatie in scoala pe aceasta tema ,macar de la 12 ani.
08 feb 20:22
Răspunde | Votează email 0 email
germanikus
Am reusit sa-i batem pe germani ,unde multe amenzi sunt de 20 euro .Cea mai mare este de 1 salar .(1600 euro) pt accident cu victime in stare drogata. In lumea civilizata se stie ca o amenda mare pedepseste FAMILIA nu soferul ,familie care ramane fara bani de chirie,rate ,utilitati ,mancare etc.Amenzile in Ro sunt pt facut bani la buget,in rest ar trebui educatie in scoala pe aceasta tema ,macar de la 12 ani.
08 feb 20:21
Răspunde | Votează email 1 email
germanikus
Am reusit sa-i batem pe germani ,unde multe amenzi sunt de 20 euro .Cea mai mare este de 1 salar .(1600 euro) pt accident cu victime in stare drogata. In lumea civilizata se stie ca o amenda mare pedepseste FAMILIA nu soferul ,familie care ramane fara bani de chirie,rate ,utilitati ,mancare etc.Amenzile in Ro sunt pt facut bani la buget,in rest ar trebui educatie in scoala pe aceasta tema ,macar de la 12 ani.
08 feb 20:20
Răspunde | Votează email 0 email
germanikus
Am reusit sa-i batem pe germani ,unde multe amenzi sunt de 20 euro .Cea mai mare este de 1 salar .(1600 euro) pt accident cu victime in stare drogata. In lumea civilizata se stie ca o amenda mare pedepseste FAMILIA nu soferul ,familie care ramane fara bani de chirie,rate ,utilitati ,mancare etc.Amenzile in Ro sunt pt facut bani la buget,in rest ar trebui educatie in scoala pe aceasta tema ,macar de la 12 ani.
08 feb 17:23
Răspunde | Votează email 2 email
Mikatakito
Minciuni preluate de pe alte saituri, neverificate. Și o sumedenie de păcălici care comentează, tot pe neverificate. Nu e nimic adevărat, nu există niciun nou cod rutier, e tot cel vechi, cu modificări minore privind transportul copiilor.
08 feb 16:19
Răspunde | Votează email 0 email
yuga
singurul lucru la care se pricep gunoaiele care conduc tara , este acela de a inventa noi taxe si de a marii amenzile pt. prosti.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8418
RON
13 Jul
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H