Noul Cod Rutier, AMÂNAT. Ponta: Şoferii cu accidente grave să fie amendaţi chiar dacă iese cucul la 18.30

Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravneţii şi infracţiuni.

RomaniaTV.net
09 oct. 2013, 11:45
Noul Cod Rutier, AMÂNAT. Ponta: Şoferii cu accidente grave să fie amendaţi chiar dacă iese cucul la 18.30

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că speră ca prin ordonanţa de urgenţă privind noul Cod rutier să fie puse în aplicare „intenţiile foarte bune ale Executivului” care vizează „toleranţă zero” faţă de conducătorii auto care comit fapte grave la volan.

„Împreună cu domnul ministrul Stroe vom vedea soluţiile juridice pe care le-am găsit la Codul rutier pentru a face aplicabile intenţiile foarte bune pe care le avem. Şi anume toleranţă zero faţă de cei care comit fapte grave: alcool, trecere la cale ferată, mers pe contrasens, viteză excesivă, cum facem ca oamenii să plătească amenzile. Sper să nu ni se spună că doar fraierii plătesc amenzile şi deştepţii nu trebuie să le plătească. Eu cred că trebuie să le plătească toată lumea”, a declarat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a precizat apoi că singura problemă care mai trebuie rezolvată în legătură cu actul normativ privind Codul rutier este una de ordin tehnic „cu ANAF-ul, cu ministerul Finanţelor, cu contul unic”.

„Sper să o rezolvăm, dacă nu o rezolvăm nu ştiu ce facem, dar trebuie să o rezolvăm. Nu ştiu dacă acum imediat”, a declarat Radu Stroe.

Premierul a subliniat că important este ca oamenii să fie informaţi asupra faptului că ţinta Guvernului în privinţa Codului rutier o reprezintă cei care încalcă grav legea în mod repetat şi nu plătesc amenzi.

Codul rutier a fost discutat şi săptămâna trecută în Guvern, fără să fie aprobat. Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie, permisul de conducere urmând să fie suspendat dacă amenda nu este achitată în 30 zile.

O altă modificare a Codului Rutier vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. Şoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

„Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI NOUL COD RUTIER. Află cât vin poţi să bei înainte să urci la volan, fără a risca să-ţi pierzi permisul

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.