Noul guvern croat anunţă măsuri pentru redresarea economiei

Noul guvern croat a anunţat joi o serie de măsuri vizând stimularea redresării economice a ţării, în special prin scutiri de impozite pentru antreprenorii şi investitorii publici, în pofida unei reduceri bugetare, scrie France Presse.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 20:41
Noul guvern croat anunţă măsuri pentru redresarea economiei

‘Trebuie să le trimitem /pieţelor financiare, n.r./ mesaje inteligibile care să spună că suntem serioşi /…/ Mai exact, se aşteaptă ca Croaţia să fie dinamică’, a explicat premierul Zoran Milanovic într-o conferinţă de presă.

 

Liderul social-democrat, sosit la putere în urma legislativelor din decembrie, a precizat că guvernul său mizează pe o creştere de 0,8 la sută în 2012 şi de 1,5% în 2013. Creşterea PIB-ului aşteptată în 2011 este de 0,4%. Pe de altă parte, Banca Mondială anticipează o nouă recesiune în 2012 pentru Croaţia, invitată să adere la Uniunea Europeană în 2013.

 

Guvernul intenţionează să îşi reducă cheltuielile cu 4,6 miliarde de kune /608 milioane de euro/ în 2012, la 15,5 milioane de euro, şi are în vedere un deficit de 2,8% din PIB, a afirmat Milanovic. În ciuda acestor reduceri, el prevede investiţii publice de aproximativ un miliard de euro în acest an.

 

Pentru a-i impulsiona pe antreprenori să creeze locuri de muncă, în contextul în care rata şomajului este de 17,9%, guvernul va reduce contribuţiile pentru pensii şi le va suprima vreme de doi ani pentru orice loc de muncă nou. Împreună cu suprimarea anumitor obligaţii parafiscale, aceste măsuri ar urma să ajute companiile să economisească circa 360 de milioane de euro pe an. Pe de altă parte, pentru a-şi recupera pierderile, guvernul va fi obligat să mărească TVA-ul general de la 23 la 25%.