Noul lider al liberalilor germani este Christian Lindner: Perioada de doliu s-a încheiat

Politicianul german Christian Lindner a fost ales sâmbătă noul preşedinte al Partidului Liber Democrat (FDP, liberal), informează Mediafax. FDP este aliatul conservatorilor cancelarului Angela Merkel în guvernul în exerciţiu de la Berlin şi formaţiunea care a înregistrat un eşec istoric în alegerile parlamentare din 22 septembrie.

07 dec. 2013, 17:38
Noul lider al liberalilor germani este Christian Lindner: Perioada de doliu s-a încheiat

Fost secretar general al formaţiunii sale, Lindner (34 de ani) a fost ales preşedinte al FDP cu 79,04% din voturi, în cadrul congresului formaţiunii desfăşurat sâmbătă la Berlin.

Perioada de doliu a FDP s-a încheiat”, a spus Christian Lindner la scurt timp după anunţarea rezultatelor votului, preluând şefia liberalilor germani de la Philipp Rosler, vicecancelar şi ministru al economiei în guvernul în exerciţiu, condus de Angela Merkel.

În discursul său, noul lider al liberalilor germani a avertizat cu privire la orice tentaţie a anumitor membri FDP de a întoarce spatele Europei. ”Dacă ne apropiem, chiar şi cu un centimetru, de oamenii care detestă Europa, ne vom pierde competenţele economice şi chiar sufletul nostru”, a subliniat Lindner.

Obiectivul declarat al noului lider al FDP este revenirea în Bundestag după alegerile legislative din 2017. Formaţiunea nu a reuşit să obţină decât 4,8% din sufragii la alegerile din 22 septembrie, scor inferior pragului minim de 5% necesar accederii în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german). Este prima dată de la crearea FDP, în 1948, când partidul nu este reprezentat în Bundestag.

VEZI SI:

Partidul Verzilor nu vrea să formeze o coaliţie cu partidul Angelei Merkel