Noul ministru al Sănătăţii intervine în scandalul citostaticelor. Ioana Mihăilă cere un raport privind situaţia aprovizonării!

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

22 apr. 2021, 15:35
Noul ministru al Sănătăţii intervine în scandalul citostaticelor. Ioana Mihăilă cere un raport privind situaţia aprovizonării!

Noul ministru al Sănătăţii intervine în scandalul citostaticelor.Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Noul ministru al Sănătăţii intervine în scandalul citostaticelor. Ioana Mihăilă cere un raport privind situaţia aprovizonării!

Această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru.

Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi, a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

“Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.

Situație dramatică la Institutul Oncologic Prof. Dr Alexandru Trestioreanu din Bucureşti. Medicii se plâng că nu mai au citostatice de bază pentru bolnavii de cancer de mai bine de 10 zile. Noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat joi că are programată o discuţuie cu directoarea de la Politica Medicamentului şi „sper să rezolvăm cât de curând”.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a declarat pentru presă că a făcut toate eforturile posibile pentru ca fostul ministru Vlad Voiculescu să afle că nu există citostatice pentru bolnavii de cancer, dar susține că nu a primit niciun răspuns.

Managerul Institutului Oncologic din București, numit în funcție chiar de prietenul său Vlad Voiculescu, a menționat că nu cunoaște cu exactitate numărul persoanelor cărora nu le-a fost administrat tratamentul cu citostatice și că nu consideră importantă această valoare numerică.

Citeşte şi: Bolnavii de cancer, de 10 zile fără citostatice. Noul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă: Sper să rezolvăm cât de curând