Noul ministru de Interne: Vom crea o structură de coordonare care se va ocupa de organizarea alegerilor

Noul ministru al Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a anunțat că începând de joi va fi creată o structură de coordonare al cărei obiectiv principal va fi organizarea alegerilor.

07 sept. 2016, 15:12
Noul ministru de Interne: Vom crea o structură de coordonare care se va ocupa de organizarea alegerilor

„Începând de mâine voi crea o structură de coordonare care să aibă organizarea alegerilor ca obiectiv principal, o structură de comandă care va ține și legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă, dar în același timp, o structură care să poarte un dialog continuu, constant cu partidele politice, care sunt actorii principali ai următoarelor trei luni. Obiectivul meu în acest domeniu este să mențin neutralitatea și echidistanța totală a acestui minister, a tuturor celor care lucrează în acest minister până la alegeri. Este un mesaj foarte clar pe care l-am dat și colegilor din structura de comandă, pentru a-l da mai departe celor din subordinea lor”, a precizat Tudorache într-o conferință de presă susținută la minister.

El a mai anunțat că va transmite acest mesaj și prefecților în zilele următoare și a subliniat că este esențial ca acest minister să rămână „echidistant, neutru” în pregătirea alegerilor, transmite Agerpres.

Citeşte şi:  Iohannis, către tehnocraţi: Urmează o toamnă fierbinte. Este vital ca alegerile să se desfăşoare în perfectă siguranţă

Noul ministru a atras însă atenția și asupra importanței pe care o au eficiența și integritatea procesului electoral, reamintind în acest sens că la alegerile locale a fost utilizat „cu rezultate evidente” un software menit să combată votul multiplu. Tudorache a precizat însă că vor fi gândite și alte măsuri care să asigure integritatea procesului electoral.

„E clar că pentru acest Guvern și pentru mine personal în următoarele trei luni este esențial să asigurăm o pregătire a procesului electoral fără sincope. Competența Autorității Electorale Permanente este limpede, dar Ministerul de Interne trebuie să ajute, să susțină toate activitățile care urmează să fie derulate de acum și până în decembrie. Săptămâna trecută în Guvern au fost adoptate hotărârile privind calendarul de desfășurare a procesului electoral, precum și toate măsurile care urmează să fie întreprinse, multe dintre ele măsuri care revin Ministerului de Interne”, a spus el.

De asemenea, el a mulțumit fostului ministru de Interne, Petre Tobă, pentru modul în care a funcționat ministerul până acum, pentru felul în care s-a achitat de sarcinile pe care le-a avut în ce privește organizarea alegerilor locale, gestionarea situațiilor legate de încercările de trecere a frontierei de către grupurile de migranți, dar și alte situații specifice.

„Am ținut să dau un mesaj de continuitate și stabilitate ministerului, structurii de comandă. Este un minister foarte important pentru menținerea ordinii publice în țară și e foarte important ca în acest minister să existe predictibilitate atât la comandă, cât și în modul de acțiune”, a precizat Tudorache.