Noul PREŞEDINTE al Comisiei Europene NU va fi ALES la summit-ul din 27 mai

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a afirmat miercuri că la summitul UE din 27 mai, desfăşurat la numai două zile după încheierea alegerilor europarlamentare, ''va fi prea devreme pentru a lua decizii despre nume'' de candidaţi pentru şefia executivului comunitar.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 17:46
Noul PREŞEDINTE al Comisiei Europene NU va fi ALES la summit-ul din 27 mai

”Noi vom discuta despre procesul care duce la propunerea de către Consiliul European a unui candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene, care trebuie supus spre aprobare Parlamentului European (…) şi despre organizarea activităţii noastre în următoarele săptămâni’, a afirmat Van Rompuy în scrisoarea de invitaţie trimisă liderilor din UE pentru dineul din 27 mai.

Până în prezent, şefii de stat şi de guvern alegeau preşedintele Comisiei Europene la finalul unor tratative ce aveau loc cu uşile închise. În virtutea Tratatului de la Lisabona, ei trebuie acum să ţină cont de rezultatele alegerilor. Iar partidele europene şi-au desemnat deja candidaţii pentru postul de preşedinte al CE.

Dar mulţi dintre lideri sunt mai mult decât reticenţi la această procedură şi ar putea fi tentaţi să desemneze o personalitate din afară, comentează AFP, adăugând că Van Rompuy s-a făcut interpretul lor de mai multe ori. Duminica trecută, el a reamintit că pentru candidatul la şefia Comisiei trebuie să existe ”o majoritate în Parlamentul European”, dar şi ”o largă majoritate în Consiliu”. Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, de asemenea, că ”negocierile” urmează ”să dureze mai multe săptămâni”.

Citeşte şi ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Când votează statele membre şi câţi europarlamentari vor fi aleşi

În scrisoarea sa de miercuri, Van Rompuy consideră important pentru procesul de alegere a viitorului preşedinte al executivului european ”să se reflecteze la provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, la priorităţile pentru următorii ani şi la un sistem mai bun de a le pune în practică”. El a estimat că ”Europa de astăzi este diferită şi mai puternică decât acum cinci ani”. ”Trebuie să continuăm să cooperăm împreună cu alte instituţii şi să acţionăm în favoarea unei UE mai puternice, cu mai multă creştere economică şi cu mai multe locuri de muncă”, a mai spus liderul conservator.

El a menţionat, printre altele, că, după alegerile prezidenţiale de duminică din Ucraina, şi înainte de reuniunea G-7 din 4-5 iunie de la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ”vor avea fireşte un schimb de opinii pe tema acestor evoluţii”.