Noul preşedinte al Franţei ameninţă marile companii cu amenzi

Socialistul Francois Hollande, care va fi învestit în funcţia de preşedinte în data de 15 mai, vrea să arate de pe-acum că înţelege problemele societăţii şi fraternizează cu cei "asupriţi" de capitaliştii lacomi. Vineri, Hollande a afirmat că va declanşa un război împotriva corporatiştilor care fac concedieri masive în vremuri de criză, doar ca să iasă în profit.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 09:18
Noul preşedinte al Franţei ameninţă marile companii cu amenzi

Consilierul viitorului preşedinte, Michel Sapin, a declarat că Hollande intenţionează să facă foarte costisitoare concedierile de angajaţi de către marile companii şi „să se lupte” cu mari angajatori precum General Motors (GM), pentru a-i obliga la o abordare „morală”, a declarat un consilier al acestuia. Hollande avertizase de altfel asupra intenţiilor sale chiar înainte de victoria sa în alegeri, spunând că va încerca să impună penalizări financiare companiilor profitabile care anunţă concedieri doar pentru a-şi mări preţul acţiunilor.

În condiţiile unor concedieri anticipate la companii precum retailerul Carrefour sau producătorii auto General Motors (GM) şi Peugeot-Citroen, Sapin a spus că Hollande îşi va respecta rapid angajamentul. Consilierul ar putea fi prim-ministru sau ministru de Finanţe în viitorul cabinet al lui Hollande.

GM a anunţat miercuri că va analiza închiderea unei fabrici la Strasbourg, în estul Franţei, iar analiştii anticipează că Peugeot-Citroen va închide în acest an un centru mare de producţie la nord de Paris. De asemenea, Carrefour va desfiinţa 3.000-5.000 de locuri de muncă, cu toate că viitorul director general al grupului, George Plassat, a refuzat să confirme acest fapt la discuţiile de joi cu sindicatele.

Hollande s-a angajat să tempereze austeritatea din Europa, să creeze 150.000 de locuri de muncă cu ajutorul statului şi să încerce inversarea trendului ascendent al şomajului, în prezent de aproape 10%.