Noul vicepremier, Biro Rozalia, a trecut în CV limba română la rubrica limbi străine

Senatorul Biro Rozalia, propusă de către UDMR ca succesoare a lui Kelemen Hunor în funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a scris în CV-ul său că limbile străine pe care le cunoaşte sunt engleza (nivel mediu) şi româna (nivel avansat), informează "Adevărul".

25 iul. 2014, 18:55
Noul vicepremier, Biro Rozalia, a trecut în CV limba română la rubrica limbi străine

CV-ul Rozaliei Biro a fost depus în această formă la Senat, imediat după ce a fost aleasă în decembrie 2012.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Biro a spus că această eroare a fost corectată. „A fost o greşeală. Aşa este când pe calculator nu-ţi scrii CV-ul cu mâna proprie”, a spus Biro Rozalia. „Limba mea maternă este limba maghiară, iar limba română este limba de cetăţean”, a adăugat candidatul UDMR pentru postul de vicepremier.

În urmă cu patru ani, Biro a fost victima unei farse făcute de un post de radio din Oradea, farsă ce a avut ca punct de plecare tocmai calitatea îndoielnică a limbii române vorbite de către actualul senator. Pe atunci, Biro se ocupa de problemele sociale ale primăriei Oradea, iar autorul farsei i-a cerut să-l ajute să realizeze o emisiune despre „copiii bipezi” din Oradea.

Confundându-i cu copiii străzii, Biro a spus că majoritatea copiilor bipezi din Oradea sunt veniţi din alte localităţi, iar numărul lor oricum a rămas mic deoarece au fost ridicaţi de către poliţie.

Pe 17 iulie, conducerea UDMR a decis ca Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, să fie propusă pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Culturii, în locul lui Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că a avut luni o discuţie cu Biro Rozalia, căreia i-a propus să accepte nominalizarea pentru funcţiile de ministru al Culturii şi vicepremier. „După câteva ore m-a contactat şi mi-a zis că va accepta această nominalizare”, a relatat liderul UDMR.

Liderul UDMR a precizat că, fiind vorba despre cumularea celor două funcţii din Guvern, a căutat o soluţie care să corespundă.

„Doamna Biro Rozalia este preşedintele CRU, care conform Statutului este a doua funcţie în UDMR şi era firesc, în condiţiile date, să fie persoane care va asuma funcţiile din Guvern”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că această nominalizare va fi validată şi de CRU, iar până la 1 august, când el se va retrage din Guvern, se va afla pe masa premierului Victor Ponta.

Kelemen Hunor a decis să demisioneze, de la 1 august, din funcţiile de viceprim-ministru şi ministru al Culturii.