Noul virus mortal a făcut primele victime. Este alertă de sănătate în lume, poate urma încă o pandemie

Un nou virus mortal a făcut deja primele victime în India. Două persoane au murit, după ce virusul Nipah le-a afectat creierul. Boala se ia de la lilieci și afectează atât oameni, cât și animale.

13 sept. 2023, 20:44
Noul virus mortal a făcut primele victime. Este alertă de sănătate în lume, poate urma încă o pandemie
Noul virus mortal a făcut primele victime. Este alertă de sănătate în lume, poate urma încă o pandemie

Noul virus cu o rată uriașă de mortalitate a semănat panică în India, unde a făcut și primele două victime. Nipah este un virus zoonotic transmis de lilieci, care provoacă infecția cu virusul Nipah la oameni și alte animale. Există numeroase focare de boală cauzate de virusul Nipah în Africa de Nord-Est și Asia de Sud-Est.

Citește și: Un virus periculos a făcut prima victimă în România. Dacă ai aceste simptome mergi urgent la medic

Noul virus care ridică problema unei alte pandemii

Statul Kerala, din sudul Indiei, a închis unele şcoli, birouri şi transport public, după ce virusul Nipah a început să se răspândească rapid. Acest virus este cu atât mai periculos cu cât provoacă leziuni cerebrale irecuperabile, iar rata de mortalitate este foarte ridicată, ucigând deja două persoane. Un adult şi un copil se află la spital, infectați cu acest virus rar, iar alte peste 130 de persoane au fost testate pentru virusul care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi.

„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome”, a precizat ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George, care a declarat reporterilor că tulpina virusului este în curs de examinare.

Două persoane infectate cu virusul Nipah au murit la sfârșitul lunii august, în cel de-al patrulea focar al virusului din 2018 în acest stat, obligând autorităţile să declare carantină în cel puţin şapte sate din districtul Kozhikode. De asemenea, au fost adoptate și alte reguli stricte de izolare. Personalul medical fiind pus în carantină după contactul direct cu persoanele infectate. Prima victimă a fost un proprietar de terenuri din satul Marutonkara din district. Fiica şi cumnatul victimei, ambii infectaţi, se află într-o secţie de izolare, iar alţi membri ai familiei şi vecini sunt testaţi, după cum a declarat un oficial guvernamental.

Cel de-al doilea deces a survenit în urma unui contact în spital cu prima victimă, după cum a arătat investigaţia iniţială a medicilor. Cele două victime nu aveau nicio legătură una cu alta. Trei echipe federale, inclusiv experţi de la Institutul Naţional de Virusologie, au sosit în zonele carantinate pentru mai multe teste.

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane care se ocupă cu creșterea și îngrijirea animalelor în Malaezia şi Singapore. În primul focar de Nipah din Kerala, 21 din cei 23 de infectaţi au murit, în timp ce focarele din 2019 şi 2021 au mai făcut două victime.

O investigaţie Reuters din luna mai a identificat părţi din Kerala ca fiind printre locurile cele mai expuse la nivel global la riscul de apariţie a unor focare de virusuri provenite de la lilieci. Defrişările masive şi urbanizarea au făcut ca oamenii și animalele să fie în permanent contact, fiind, uneori, inevitabilă interacțiunea între aceștia.

Citește și: Avertisment din Occident: după COVID, un alt virus letal face ravagii