Nouriel Roubini spulberă reţelele de socializare. „Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea. În cazul lor e nevoie de o reglementare mai strictă”

Economistul Nouriel Roubini, celebru pentru că a prezis criza financiară din 2008, susţine că platforme precum Twitter sau Facebook sunt "rele", motiv pentru care ar trebui reglementate mai strict. Despre blocarea conturilor lui Donald Trump de pe reţelele de socializare, Roubini afirmă că a fost o măsură corectă, însă a fost şi "un lucru complet oportunist".

20 ian. 2021, 00:05
Nouriel Roubini spulberă reţelele de socializare. „Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea. În cazul lor e nevoie de o reglementare mai strictă”

Economistul Nouriel Roubini a lansat la un atac dur la adresa Twitter şi Facebook, platforme online pe care le-a catalogat drept „rele”.

„Interzicerea accesului lui Trump a fost un lucru corect, întrucât el e responsabil de revolta de la Capitoliu. Dar a fost și un lucru complet oportunist. Facebook obținea venituri din publicitate politică până de curând, iar acum, la sfârșitul mandatului lui Trump, îl pune la colț. Pe directorul Facebook Mark Zuckerberg nu-l interesează decât banii, e un tip absolut dezgustător. Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea”, a declarat Roubini într-un interviu acordat Der Spiegel, conform B1.

Citeşte şi: Nouriel Roubini avertizează: „Una dintre provocările unei ţări ca România este că au plecat creierele”

Roubini a fost întrebat dacă se aşteaptă ca aceste reţele de socializare să fie reglementate mult mai strict.

„E clar că Big Tech (marile companii tehnologice – n.trad.) au devenit mult prea puternici, dar problema nu e chiar atât de ușor de abordat. Legile antitrust, spre exemplu, sunt concepute pentru un monopol clasic al furnizorilor, care dictează prețurile bazându-se pe puterea conferită de veniturile lor.

Pe baza lor erau scindate companiile petroliere sau de telecomunicații. Big Tech e altfel: serviciile lor nu costă nimic, dar ei exploatează datele utilizatorilor proprii. În cazul lor e necesar un alt fel de reglementare, mai strictă, dar nu să fie scindate companiile. Și din punct de vedere politic există multe argumente împotriva scindării lor”, a afirmat Nouriel Roubini, conform sursei citate.

Citeşte şi: Nouriel Roubini, profetul ultimei crize, loveşte din nou: Urmează 10 ani de recesiune

Economistul a dat de înţeles că giganţii din domeniul IT ar trebui să devină parte „complexului industrie-securitate națională”.

În ultimele săptămâni, puncte de vedere asemănătoare au fost exprimate de mai mulţi lideri politici occidentali

Cancelarul german Angela Merkel a catalogat drept problematică decizia companiilor Twiiter şi Facebook de a închide conturile lui Donald Trump.

„Cancelarul consideră că închiderea definitivă a conturilor unui președinte ales este o chestiune problematică”, a transmis purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

Şi politicienii francezi au dezaprobat măsurile impuse de giganţii IT. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, s-a declarat „șocat” că Twitter a decis să-i închidă contul lui Donald Trump și a evocat, la rândul său, de necesitarea unor reglementări mai ferme.

Citeşte şi: Polonia vrea să pedepseacă Twitter şi Facebook, pentru că i-au închis conturile lui Donald Trump. Premierul anunţă o lege prin care se va interzice ştergerea conturilor utilizatorilor