Nu ajunge ca asfaltul să fie doar o … „piele”. Trebuie să fie o piele inteligentă!

Asfaltul reprezintă, astăzi, un element fără de care transportul rutier nu ar fi posibil. Nici chiar pentru pietoni viața citadină nu ar fi una „confortabilă” fără asfalt. Ce mai, asfaltul este un adevărat „must have” al civilizației. Dar, așa cum transportul rutier s-a schimbat – și în intensitate și în volume – și asfaltul de acum a evoluat. STRABAG a deschis la Jilava, nu de mult, Centrul de Asigurare a Calității și Inovare care are un departament dedicat asfaltului. Încercăm, aici, să aflăm ce aduc noile tehnologii într-un domeniu de ale cărui realizări beneficiem toți. De cele mai multe ori, fără să știm.

05 aug. 2022, 11:21
Nu ajunge ca asfaltul să fie doar o … „piele”. Trebuie să fie o piele inteligentă!

Îl cheamă Evgheni Alaiba și este „inginer tehnolog mixturi asfaltice”. El ne spune că STRABAG a deschis acest centru de cercetare la noi în țară pentru a avea garanția că totul se face „ca la carte” și șoselele noastre pot să ajungă, fără probleme, să fie cu adevărat „europene”.

Cei care vin la noi cu mostre știu că STRABAG nu face compromisuri și beneficiem de echipamente de ultimă oră. Mixtura asfaltică conține mai multe „ingrediente”, de la nisip, pietriș, balast sau la piatră concasată. Chiar și pământul contează în construcția șoselelor. Asfaltul este doar…”pielea”, dar pentru asta este nevoie de un liant puternic, care trebuie să aibă elasticitate într-o marjă exactă și trebuie să-și păstreze caracteristicile la mari variații de temperatură sau umiditate. Este, așadar, o ecuație complexă și foarte dinamică. Pentru fiecare element, aici avem simulatoare de sarcini, variații de temperatură, presiune, aderență… mă rog, tot ce poate solicita o șosea. Pentru șoselele de astăzi nu ajunge să avem un asfalt bun. Trebuie să avem un asfalt… inteligent!

Evgheni Alaiba, inginer tehnolog mixturi asfaltice, departamentul de calitate și inovație STRABAG

Când stai de vorbă cu inginerul Evgheni Alaiba nu poți să nu remarci, pe lângă numele său oarecum atipic, puternicul accent moldovenesc. Este din Republica Moldova, a făcut facultatea de Inginerie Civilă din Chisinau, iar momentul în care STRABAG a ajuns în țara lui i-a schimbat destinul.

STRABAG a fost prima companie de constructii internațională care a venit pe piața din Republica Moldova și eram curios. Era o provocare și doream să mă descopăr. Pe mine, efectiv, m-a format STRABAG. Practic, ei au angajat un inginer care nu avea habar despre drumuri, dar știa limba engleză… Cam astea au fost criteriile de angajare. Apoi, au investit în mine, învățându-mă absolut tot ce cunosc, de la zero. Așa că, prima lucrare nu a venit ușor. Dar și când a venit, mi-a generat o experiență intensă. Cei de la STRABAG mereu m-au sprijinit și m-au școlit, atât la nivel local cât și la nivel internațional. Prima lucrare a fost un drum național, care avea o lungime de 21 kilometri, cu trei benzi pe sens, unul dintre cele mai mari drumuri naționale din Republica Moldova. A fost o lucrare de reabilitare în care trebuia înlocuită toată structura rutieră. Acum, când trec pe acolo, trăiesc un sentiment greu de descris, mai ales că se prezintă impecabil.

Așadar, până și astăzi, la mai mult de jumătate de secol de când omul a ajuns pe lună, apar ultra-specializări în domenii precum construcția de drumuri, care există de mii de ani. În acest caz, STRABAG a ales un inginer de construcții civile pe care l-a „școlit” până la nivelul la care a ajuns Evgheni Alaiba, un „inginer tehnolog mixturi asfaltice”, poziție în care cercetează, constată și hotărăște dacă rezultatele din laborator pot căpăta viza necesară pentru ca pe drumurile noastre să putem circula la standarde europene. Ce are meseria asta atât de aparte de nu poate fi învățată oriunde?

Pot spune că meseria mea este unică. Dacă nu este unică prin complexitate – care este foarte mare – sigur este unică prin provocările la care ești supus constant. Apoi, nu spun că „aproape niciodată”, dar „nu mereu” coincide proiectul cu realitatea. Iar atunci, venim noi și armonizăm totul din punct de vedere tehnic, pentru îmbunătățirea structurii rutiere, ajustată după traficul din zilele noastre, cu tehnica și tehnologia de ultimă oră.

Pentru asta ni se arată prin ce „chinuri” sunt trecute micile pietricele care intră în compoziția asfaltului. Acestea sunt presate, centrifugate, zdrobite, amestecate, mixate cu lianți, după care sunt coapte… totul în procese extreme. După care pietricelele „chinuite” sunt spălate, iar lichidul rezultat este analizat. Lasere, spectometre, instrumente de „ceasornicărie” modernă. Și asta doar pentru mici bucăți de piatră. În același laborator sunt și cuve cu mostre de betoane, sertare cu pământuri, vase cu nisip. E greu să înțelegi ceva din toate astea fără să ai cunoștințe și o imagine de ansamblu. Însă, în mod sigur, de acum încolo, vei privi altfel marile proiecte de infrastructură. Evgheni ne spune că poate, aici, în afară de aparate, nu prea are ce să-ți pară spectaculos. Spectaculosul doar se pregătește aici.

Spectaculosul vine în mai multe etape, afară, în teren. Este ca o recompensă. Cel mai dificil este la început, pentru că știi că te vei lovi, inevitabil, de… ba de ceva care nu a fost prins în proiect, ba de abateri de la proiectare care ne obligă la îmbunătățirea calității materialelor care urmează a fi folosite în structura rutieră. Una peste alta, cea mai spectaculoasă etapă este sfârșitul lucrării și, de ce nu, deschiderea traficului. Tot ce ai făcut până în acea clipă trebuie să te lase să dormi liniștit. Cel puțin atâția ani cât este și garanția construcției. Mi s-a spus că, pentru mine, meseria s-a transformat în pasiune. Dacă este așa, atunci numai clipe precum cele de deschidere a unor drumuri zdravene și garantate m-au transformat din profesionist în profesionist pasionat!

Un alt element care l-a „chemat” pe inginerul de construcții civile Evgheni la STRABAG a fost faptul că aici este branșat permanent la tot ce apare nou în tehnologiile din domeniu și are parte de schimburi de experiență din care vine „mai conectat”. Iar cum lucrurile se mișcă rapid pe plan mondial, aici sunt implementate materiale, proceduri și utilaje care încă nici nu au apucat să fie reglementate prin acte normative.

Venind în întâmpinarea aplicării Directivelor Europene în domeniu, până la reglementarea acestora în legislația națională și pentru a contribui semnificativ atât la economia de energie, cât si la protejarea mediului înconjurător, am început să refolosim în mod constant materialele de construcții, STRABAG fiind un pionier în promovarea acestor noi tehnologii.