Nu este exclus ca în săptămânile viitoare să vedem din nou la pompa preţuri de peste 8 lei pe litru

Carburanții continuă să se scumpească după eliminarea subvenției de la Guvern. În ultimele zile, stațiile Petrom au tot ridicat prețurile atât la motorină, cât și benzină.

22 ian. 2023, 09:07
Nu este exclus ca în săptămânile viitoare să vedem din nou la pompa preţuri de peste 8 lei pe litru

Prețul carburanților va continua să crească și nu este exclus ca în săptămânile viitoare să vedem din nou la pompa preţuri de peste 8 lei pe litru, spune analistul Adrian Negrescu.

”Scumpirea carburantilor are drept cauza directa cresterea pretului petrolului din ultimele zile, eliminarea compensarii de 50 de bani si embargoul la adresa petrolului rusesc – masura care a determinat benzinarii romani sa fie nevoiti sa cumpere petrol din alte tari, mai scump.

Asa cum estimam la finele anului trecut, piata petrolului va fi una fluctuanta in 2023, cu creşterii si scaderi tot mai dese, in functie de interesele producatorilor, mai a celor din OPEC, si a dinamicii cererii. Daca China, poate cel mai mare consumator de petrol din lume, isi va relua productia industriala, dupa perioada de lockdown, este de asteptat ca pretul petrolului sa creasca pe toate pietele”, avertizează Adrian Negrescu.

Citește și: Preţ carburanţi 1 ianuarie. Benzina şi motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023, cât costă de azi un plin

În aceste condiții, ”nu este exclus ca in saptamanile viitoare sa vedem din nou la pompa preţuri de peste 8 lei pe litru, mai cu seama ca din februarie, embargoul la adresa petrolului rusesc va deveni total”, avertizează analistul Adrian Negrescu, pe Facebook.

Citește și: Scumpiri pentru români la început de 2023. Prețul coșului de cumpărături, mai mare în ianuarie

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.