Nu joacă după cum îi cântă Moscova: Ucraina NU MODIFICĂ Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) nu va fi supus niciunei modificări, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Evgheni Perebiinis, informează Unian.ua, citată de Agerpres.

15 oct. 2014, 14:20
Nu joacă după cum îi cântă Moscova: Ucraina NU MODIFICĂ Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

‘Aceasta este poziţia nu doar a Ucrainei, ci şi a UE, conform căreia textul Acordului de asociere – care de altfel a fost ratificat atât de Rada Supremă, cât şi de Parlamentul European şi parlamentele dintr-o serie de state membre UE – nu poate fi supus modificărilor’, a subliniat Perebiinis.

Potrivit Unian.ua, preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să ceară modificarea anumitor prevederi ale Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE. În acelaşi timp, Ucraina şi UE subliniază că iniţierea de modificări la textul Acordului de asociere, la cererea unei părţi terţe, este inoportună.

Citeşte şi Arseni Iaţeniuk: Acordul cu România pentru micul trafic de frontieră este PRIMUL PAS spre călătorii FĂRĂ VIZĂ

Ucraina şi UE au semnat partea politică a Acordului de asociere la 21 martie 2014, înainte de alegerea noului preşedinte al Ucrainei, amânând semnarea părţii economice a acestui acord, parte care conţine prevederea înfiinţării unei zone de comerţ liber. După ce a fost ales preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko a semnat în formă completă Acordul de asociere cu UE, la 27 iunie.

Citeşte şi Putin vrea să se MODIFICE SUBSTANŢIAL textul Acordului de Asociere UE-UCRAINA. Ce pretenţii are liderul rus

În data de 16 septembrie, Rada Supremă şi Parlamentul European au ratificat în mod sincron Acordul de asociere, inclusiv partea ce prevede crearea zonei de comerţ liber. Totodată, aplicarea acestei părţi a fost amânată până la 1 ianuarie 2016, în urma unor negocieri UE-Ucraina-Rusia. Kremlinul insistă ca în timpul acestei perioade de amânare să fie operate modificări la acord.