Nu mai e loc de discuții! OMV și restul companiilor din energie trebuie să plătească taxa de solidaritate. Adrian Câciu: „Uniunea Europeană a spus foarte clar!”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că toate companiile din energie vor plăti taxă de solidaritate și că nu mai este cazul să existe discuții pe această temă, din moment ce Uniunea Europeană a fost destul de clară când a afirmat că nu există probleme în modul în care România aplică regulamentul european.

09 feb. 2023, 15:43
Nu mai e loc de discuții! OMV și restul companiilor din energie trebuie să plătească taxa de solidaritate. Adrian Câciu: „Uniunea Europeană a spus foarte clar!”
OMV-Adrian-Câciu-Taxă

Adrian Câciu a vorbit despre faptul că toate companiile din energie, inclusiv OMV, vor plăti taxa de solidaritate. Recent OMV susținea că nu va plăti această taxă deoarece nu se încadrează pentru plata ei. În acest context a fost solicitată și intervenția Uniunea Europeană, care a fost de partea României în aceast scandal.

„Uniunea Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european”, a subliniat ministrul de Finanțe.

Citește și: EXCLUSIV: Ce se va întâmpla cu Guvernul PSD + PNL + UDMR. 4 scenarii pentru 2023: „Partenerii strategici nu vor fi de acord”

De asemenea, Câciu a explicat faptul că și „comisia de buget din Senat a avizat favorabil în unanimitate această ordonanță”, punând accentul pe ideea că, în cazul în care erau probleme bănuiește că ar fi putut fi amendate.

„Mai mult, acest act normativ este în Parlament, dacă se consideră îmbunătățirea lui, clarificarea lui, avem toată deschiderea. Din punctul meu de vedere, actul este gata, am și spus, toate companiile vor achita această taxă, iar modul în care unele companii manifestă în spațiul public anumite afirmații, trebuie văzut din perspectiva interpretării contribuabilului, dar statul are, prin ANAF, capacitatea de a analiza și de a verifica dacă aceste elemente sunt corecte”, a mai arătat Adrian Câciu.

Adrian Câciu crede că OMV a făcut o mișcare de marketing

Ministrul a mai suscținut că „ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate. Toate elementele despre care dumneavoastră mi le cereți ca detalii sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”.

OMV a declarat că nu se încadrează la plata taxei de solidaritate în România, în timp ce în Austria uremează să plătească 150 de milioade de euro, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță. Atitudinea grupului austriac a stârnit reacții dure din partea mai multor personaje politice. Rareș Bogdan a criticat dur atitudinea OMV, afirmând că este inadmisimbil să pună problema în acest fel. Și Pavel Popescu a avut o reacție pe această temă, punând accentul pe faptul că acesta este un examen pentru stat, dat fiind că funcţionarii de la Finanţe şi de la Energie au reuşit să dea o portiţă de scăpare unor companii.

Adrian Câciu a subliniat că această ordonanță nu este împotriva cuiva și că rămâne de văzut dacă grupul austriac se încadrează sau nu după ce va fi efectuată analiza realizată de ANAF. Acesta este de părere că „mișcarea” făcută de OMV este una de marketing.

Citește și: Klaus Iohannis știe cine va fi următorul premier: „Va fi cea mai bună decizie pentru România”