Nu mai folosi niciodată uleiul prăjit la a doua utilizare. Gospodinele trebuie să aibă grijă! E nociv!

Facem ce facem și ne întoarcem la obiceiurile nesănătoase. Cei mai mulți români fac orice, mai puțin să renunțe la alimentele prăjite în tigaie.

11 apr. 2022, 16:46
Nu mai folosi niciodată uleiul prăjit la a doua utilizare. Gospodinele trebuie să aibă grijă! E nociv!

Nu mai folosi niciodată uleiul prăjit la a doua utilizare. Unde mai pui că cele mai multe gospodinel folosesc același ulei pentru a pregăti mai multe preparate, iar acest lucru e chiar dăunător. Specialiștii trag semnalul de alarmă și explică ce efecte are acest lucru asupra sănătății, pe termen lung.

Nu mai folosi niciodată uleiul prăjit la a doua utilizare. Gospodinele trebuie să aibă grijă! E nociv!

„Uleiul de floarea soarelui are în compoziţia sa acizi graşi nesaturaţi, care sunt benefici pentru sănătate, dar conţine şi acizi graşi saturaţi, care sunt proateroceni.

Noi nu obişnuim să punem ulei de floarea soarelui în salată. Într-un fel avem dreptate, pentru că acizii graşi nesaturaţi din uleiul de soarea soarelui sunt acizi graşi de tip Omega 6, care au atribuţii proinflamatorii”, a spus nutritionistul Marilena Murguleț la Antena 3.

De altlfel, medicii nutriționiști spun că trebuie să evităm consumul mâncărurilor prăjite și să consumăm aceste preparate doar ocazional. Printre alte detalii, trebuie să avem grijă și la punctul de fierbere. La această temperatură, acizii grași devin liberi și începe să elimine mai multe substanțe nocive pentru organism.

Uleiul procesat de floarea soarelui are un punct de fierbere de 220-230°C. Atunci îl putem folosi la prăjit. Spre deosebire de alte uleiuri care au punctul de fierbere sub 200°C, precum cel de măsline sau porumb. De exemplu, untul are cel mai scăzut punct de fierbere.

Anumite preparate ne vin în ajutor. Pentru prăjit putem folosi și uleiul de avocado, care are un punct de fierbere mult mai mare. De altfel, uleiul de măsline rafinat, care are punctul de fierbere între 220-240°C.

Specialiști spun să schimbăm şi să aruncăm de fiecare dată uleiul. Să nu creştem niciodată punctul de fierbere. Să nu depăşim peste 180°C, chiar dacă ştim că acel ulei are un punct de fierbere mai mare.

O altă recomandare este să nu reducem temperatura de gătit în timp ce preparăm mâncarea, pentru ca uleiul să nu intre în produs.

Dacă facem cartofi prăjiţi şi reducem temperatura focului, vom vedea cum cartofii, în loc să devină crocanţi, aceştia se vor înmuia şi vor absorbi o cantitate mare de ulei”, a mai spus nutriţionistul.

Citește și: Uleiul esenţial de patchouli face minuni pentru organism. Reduce depresia și tensiunea arterială și te ajută să scapi de kilogramele în plus! Toți românii trebuie să știe acest secret!