Nu mânca aceste alimente înainte de culcare. Riști să nu poți dormi toată noaptea

Majoritatea oamenilor din ziua de azi fac eforturi să doarmă suficient pe timpul nopții. Chiar dacă nu aveți tulburări de somn, nu aveți nevoie de alte provocări pentru a avea o noapte bună de odihnă. Ca să aveți un somn bun e de preferat să aveți și o alimentație sănătoasă. Alegerea cu înțelepciune a cinelor și a gustărilor dinainte de culcare e foarte importantă.

22 ian. 2023, 20:20
Nu mânca aceste alimente înainte de culcare. Riști să nu poți dormi toată noaptea

Așadar, ce tipuri de alimente ar trebui eliminate la cină? În general, vrei să scazi consumul de stimulente, alimente greu de digerat, mâncăruri cu prea mult zahăr sau condimente și cele care agravează arsurile la stomac.

Găsești mai jos opt tipuri de alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți seara:

  • Alcoolul

Unii au impresia că câteva beri sau unul ori două pahare de vin te ajută să adormi. Cu toate acestea, există trei motive solide pentru a nu bea alcool, mai ales în exces, înainte de a merge la culcare. Probabil că alcoolul vă ajută să ațipiți, dar întrerupe ciclul natural de somn mai târziu în timpul nopții. Acest lucru poate reduce calitatea somnului. Consumul de alcool relaxează toți mușchii corpului, ceea ce poate exacerba apneea obstructivă în somn și sforăitul puternic.

Citește și De ce să nu te speli pe cap atunci când faci duș. Cum îți afectează apa fierbinte părul

  • Alimente grele

Alimentele grase, cu brânză sau prăjite pot duce la indigestie și te pot ține treaz noaptea. Sunt digerate mai greu și vă îngreunează stomacul. Evitați să mâncați cheeseburgeri, cartofii prăjiți, prăjeli în general sau fripturi pe timpul serii.

  • Alimente cu conținut ridicat de apă

Să te ridici pentru a merge la baie îți poate perturba cu adevărat odihna. Desigur, consumul de apă din abundență este o parte importantă a menținerii sănătății, dar cu siguranță vreți să evitați să aveți vezica plină în miezul nopții. Cel mai bine este să evitați alimentele cu conținut ridicat de apă, inclusiv pe cele nutritive. Aici intră și țelina, pepenele verde și castraveții.

  • Alimente cu cofeină ascunsă

Verificați etichetele nutriționale. Multe alimente conțin cofeină, chiar și atunci când nu vă așteptați. Ceaiul e de obicei cofeinizat, spre exemplu. În plus, unele înghețate și deserturi au espresso, cafea sau ciocolată.

Citește și Cum scapi de scamele de pe haine. Trucuri ingenioase care îţi salvează obiectele vestimentare

  • Alimente picante

Oricine are arsuri la stomac știe că mâncărurile picante pot duce la probleme pe timp de noapte. Ei bine, există un alt motiv pentru a le evita. Desigur, temperatura corpului ar trebui să scadă pentru a facilita somnul, totuși ardeii iuți pot crește temperatura corpului. Să te simți cald te poate face să stai treaz mai mult timp. Dacă îți place mâncarea picantă, încearcă să o consumi la micul dejun sau la prânz, în loc de cină.

  • Fructe deshidratate

Ele conțin fibre, dar nu și apă, fapt care poate provoca balonare și crampe.

  • Alimente acide

Un alt declanșator al refluxului de acid este consumul de alimentele foarte acide. Vorbim de sucul de citrice, ceapa crudă, vinul alb și sosul de roșii. Ele pot perturba somnul agravând arsurile la stomac. De aceea s-ar putea să regreti că ai mâncat o felie de pizza înainte de culcare.

  • Fast food

Produsele de acest tip duc la creșterea glicemiei, arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, balonare, astfel că veți adormi foarte greu. Pe lângă asta, produsele de tip fast food sunt oricum foarte nocive.