Nu se descurcă cu valul de imigranţi: Uniunea Europeană vrea să facă centre de refugiaţi în Niger

Mai multe centre de primire a refugiaților ar putea fi deschise în Niger, una dintre țările învecinate cu Libia și aflate pe traseul urmat de imigranții africani în drumul lor către Europa, obiectivul demersului anunțat vineri la Niamey de ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve fiind crearea unor alternative economice locale menite să-i descurajeze pe acești refugiați să se îndrepte către continentul european.

15 mai 2015, 15:58
Nu se descurcă cu valul de imigranţi: Uniunea Europeană vrea să facă centre de refugiaţi în Niger

‘Centrele pe care Uniunea Europeană își propune să le creeze în cadrul unui demers comun cu Nigerul trebuie să fie o ocazie de a implementa politici ambițioase de dezvoltare pentru imigranți și pentru state’, a explicat oficialul francez.

În urma valului de refugiați ce continuă să sosească în număr mare în Europa, în special în Italia, Comisia Europeană a propus miercuri un plan de acțiune ce prevede în principal repartizarea acestora pe cote obligatorii între statele membre ale Uniunii Europene. Inițiativa prevede elaborarea până la sfârșitul lunii mai a unui mecanism provizoriu prin care țările blocului comunitar vor trebui să preia într-o primă etapă 20.000 de refugiați, iar până la sfârșitul anului va fi creat un mecanism permanent pentru repartizarea tuturor imigranților ilegali.

Printre propunerile incluse în acest plan se numără și deschiderea unui centru pilot de primire a refugiaților în orașul Agadez, în nordul Nigerului, iar alte două centre similare ar putea fi ulterior deschise în localitățile Arlit (în nord) et Diffa (în sud-est), potrivit  Agerpres.

Totuși, detaliile programului încă nu au fost stabilite, nici măcar problema esențială a finanțării lui, ministrul Cazeneuve estimând că varianta cea mai probabilă este alocarea de fonduri europene.

Președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, s-a declarat favorabil acestei inițiative și a declarat, după discuțiile cu Cazeneuve, că problema imigranților clandestini trebuie ‘atacată la rădăcină’, adică soluționarea problemei de bază, și anume sărăcia care împinge populația africană să caute un refugiu în Europa.

Nigerul se numără printre principalele țări de tranzit pentru imigranții clandestini africani ce trec mai departe granița cu Libia — unde războiul civil a lăsat frontierele nesupravegheate — și apoi traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.