Când vom plăti taxe de autostradă

Autostrăzile nu vor fi taxate începând cu 1 ianuarie 2012, precizează Compania Naţională de Autostrăzi. Valoarea tarifului care se va introduce pentru utilizarea autostrăzilor în România se va determina în urma unui studiu socio-economic şi a unei analize a caracteristicilor mediului economic în România. Acest studiu se realizează împreună cu experţii Comisiei Europene, susţine CNADNR.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 17:05
Când vom plăti taxe de autostradă

Tarifele pentru taxa de autostradă vor fi stabilite în momentul în care vor fi date spre exploatere mare parte a tronsoanelor de autostradă, informează CNADNR.

„Taxa (de autostradă n.red.) va fi introdusă după ce va fi dată în exploatare o parte semnificativă a tronsoanelor de autostradă de pe Coridorul IV în lucru în momentul de faţă. Taxarea unor sectoare de autostradă începând cu 1 ianuarie 2012 este exclusă”, se arată într-un comunicat al CNADNR.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a precizat recent că autostrăzile ar putea fi taxate începând cu 2013, primele care vor avea taxe urmând să fie Bucureşti – Constanţa, Bucureşti – Piteşti şi Centura de Sud a Bucureştiului, dar şi tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu şi Nădlac.

„În Europa, statele care nu percep o asemenea taxă sunt, mai degrabă, exemple singulare. Această taxă există în majoritatea statelor europene şi românii care au călătorit în afară ştiu foarte bine. Autostrăzile de pe Coridorul 4, finanţate din fonduri europene, vor fi, de asemenea, taxate începând cu 2013. Am luat această decizie împreună cu Comisia Europeană, aşteptăm rezultatele studiului JASPERS la sfârşitul acestui an, pentru a stabili şi cuantumul. Vă asigur că taxele nu vor fi mari şi sunt sigură ca românii prefera să plătească cei câţiva euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostradă, în condiţii de rapiditate şi siguranţă, decât să mai aşteptăm ani la rândul fără a avea resurse să construim autostrăzi”, a declarat Anca Boagiu.

În prezent, discuţia se poartă cu consultanţii în ceea ce priveşte valoarea taxei, suma iniţială de care se discuta fiind de 5 euro pe 100 km. În discuţie este şi modul în care vor fi verificaţi şoferii, fie prin puncte fixe de taxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului de satelit ce va fi instalat prin programul Galileo.