„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Burse mai mari și transportul decontat în proporție de 90%, de la 50%, sunt facilitățile care ridică probleme mari pentru bugetele universităților. Acestea nu au cuprins și măririle prevăzute de legea învățământului superior, deși au făcut concepute la începutul anului.
Filip Stan
27 oct. 2023, 21:55
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Bursele studenților sunt în pericol, după ce ele s-au majorat, iar transportul a fost decontat și el cu până la 90%, față de 50% ca până acum. Universitățile spun acum că nu mai au bani pentru a le plăti pe toate, iar bugetul nu prevede aceste adăugiri la sistemul de învățământ superior.

Citește și: Ce buget pentru chirii au studenții veniți în București. Tinerii sunt șocați de costurile traiului singur: „Am dat pe detergent o sută de lei! Doamne, nu îmi vine să cred”

Bursele studenților sunt în pericol din cauza lipsei de fonduri

Ministra educației, Ligia Deca, a cerut o rectificare bugetară de 9 miliarde de lei pentru ajustarea tuturor costurilor survenite odată cu aplicarea noii legi. Deci cererea a fost depusă și aprobată, nu s-a stabilit și o zi în care aceștia vor fi alocați ministerului. Totuși, Guvernul Ciolacu pregătește o ordonanță prin care să evite rectificarea bugetară și să utilizeze în continuare Fondul de rezervă pentru plata salariilor, asigurărilor sociale și de șomaj, potrivit publicației Europa Liberă.

În 2023 au fost creșteri salariale pentru personalul nedidactic din universități, iar apoi Legea Învățământului Superior a crescut de la 50% la 90% decontarea obligatorie a abonamentelor studenților pentru transportul în comun. Din octombrie a fost prevăzută și mărirea cuantumului burselor. Universitățile funcționează pe bugetele stabilite în ianuarie, iar măsurile nu pot fi toate puse în aplicare, susțin reprezentanții acestora.

„Nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Mesajul nostru pentru politicieni este acesta: ne bucurăm că se modifică legile, să fie aduse facilități studenților și tuturor din mediul academic. Dar ele trebuie să vină cu o sursă de finanțare clară, altfel rămâne totul pe hârtie și ne blochează pe toți”, spune Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru Libertatea.

Acesta a explicat că majoritatea universităților sunt puse acum în fața unui efort financiar pentru a îndeplini promisiunile Guvernului. Instituțiile de învățământ se vor folosi de banii strânși în fondurile proprii, pe care-i vor folosi tot cu acordul statului și pe care speră să îi recupereze la o primă rectificare.

„Am văzut că Ministerul Educației a avut o reacție la apelul public pe care l-am făcut inclusiv cu Consorțiul Universitaria: că sunt conștienți și au făcut solicitarea de a obține banii de la Ministerul de Finanțe. La UBB vom angaja, o vreme, bani din resurse proprii, pentru câteva luni, pentru a nu fi afectați foarte mulți studenți. Dar nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Sunt sume mari, am fost luați prin surprindere, nu le-am prins în bugetul din ianuarie, iar în toamnă ne aflăm în această situație”, a completat rectorul UBB.

Rectorul Universității din București (UB), prof. univ. dr. Marin Preda, a precizat pentru aceeași sursă că nici nu se pune problema ca drepturile studenților să nu fie oferite. Angajamentul asumat prin lege duce și la găsirea de soluții de către universități până când sunt suplimentate fondurile de către stat.

„Creșterile sunt foarte mari – mai ales în zona salariilor, care a fost aprobată pe parcursul anului fiscal și nici până acum nu s-au primit toți banii pentru majorare. Aici este o presiune de șapte luni pe bugetul universității, bursele au fost crescute din octombrie, există decalaj de o lună, deci impactul calendaristic va fi doar de două luni. Vorbesc în special de bursele doctoranzilor, cele pentru masteratul didactic, care au fost anunțate, dar pentru care nu ni s-au dat bani”, a mai explicat Marian Preda.

Ministerul Educației a crescut bursa socială pentru studenți de la 580 la 900 de lei, iar cea pentru doctoranzii din ultimii ani de cercetare – al III-lea și al IV-lea – a crescut la 3.200 de lei, fiind vorba de aproape o dublare, de la 1.950 de lei. S-a instituit și bursa de studiu pentru masteratul didactic sau licența didactică cu dublă specializare în cuantum de 3.158 de lei.

„Problema majorărilor, după părerea mea, este la nivel de Parlament, că nu le-a votat doar ministerul. Majorările trebuie însoțite de măsurile de asigurare a resurselor: financiare, de creștere a bugetelor, dar și administrative, prin aprobarea plafoanelor salariale, deblocări de solduri și alte situații”, a mai explicat rectorul UB.

Acesta nu are dubii că banii vor fi alocați, mai ales că au mai existat unele situații asemănătoare, dar există o îngrijorare „ca pe fondul crizei generale, învățământul superior să nu fie lăsat deoparte”.

Citește și: Burse de până la 2.000 de euro pe lună pentru studenți. Cine se poate înscrie

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia