„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Burse mai mari și transportul decontat în proporție de 90%, de la 50%, sunt facilitățile care ridică probleme mari pentru bugetele universităților. Acestea nu au cuprins și măririle prevăzute de legea învățământului superior, deși au făcut concepute la începutul anului.
Filip Stan
27 oct. 2023, 21:55
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Bursele studenților sunt în pericol, după ce ele s-au majorat, iar transportul a fost decontat și el cu până la 90%, față de 50% ca până acum. Universitățile spun acum că nu mai au bani pentru a le plăti pe toate, iar bugetul nu prevede aceste adăugiri la sistemul de învățământ superior.

Citește și: Ce buget pentru chirii au studenții veniți în București. Tinerii sunt șocați de costurile traiului singur: „Am dat pe detergent o sută de lei! Doamne, nu îmi vine să cred”

Bursele studenților sunt în pericol din cauza lipsei de fonduri

Ministra educației, Ligia Deca, a cerut o rectificare bugetară de 9 miliarde de lei pentru ajustarea tuturor costurilor survenite odată cu aplicarea noii legi. Deci cererea a fost depusă și aprobată, nu s-a stabilit și o zi în care aceștia vor fi alocați ministerului. Totuși, Guvernul Ciolacu pregătește o ordonanță prin care să evite rectificarea bugetară și să utilizeze în continuare Fondul de rezervă pentru plata salariilor, asigurărilor sociale și de șomaj, potrivit publicației Europa Liberă.

În 2023 au fost creșteri salariale pentru personalul nedidactic din universități, iar apoi Legea Învățământului Superior a crescut de la 50% la 90% decontarea obligatorie a abonamentelor studenților pentru transportul în comun. Din octombrie a fost prevăzută și mărirea cuantumului burselor. Universitățile funcționează pe bugetele stabilite în ianuarie, iar măsurile nu pot fi toate puse în aplicare, susțin reprezentanții acestora.

„Nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Mesajul nostru pentru politicieni este acesta: ne bucurăm că se modifică legile, să fie aduse facilități studenților și tuturor din mediul academic. Dar ele trebuie să vină cu o sursă de finanțare clară, altfel rămâne totul pe hârtie și ne blochează pe toți”, spune Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru Libertatea.

Acesta a explicat că majoritatea universităților sunt puse acum în fața unui efort financiar pentru a îndeplini promisiunile Guvernului. Instituțiile de învățământ se vor folosi de banii strânși în fondurile proprii, pe care-i vor folosi tot cu acordul statului și pe care speră să îi recupereze la o primă rectificare.

„Am văzut că Ministerul Educației a avut o reacție la apelul public pe care l-am făcut inclusiv cu Consorțiul Universitaria: că sunt conștienți și au făcut solicitarea de a obține banii de la Ministerul de Finanțe. La UBB vom angaja, o vreme, bani din resurse proprii, pentru câteva luni, pentru a nu fi afectați foarte mulți studenți. Dar nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Sunt sume mari, am fost luați prin surprindere, nu le-am prins în bugetul din ianuarie, iar în toamnă ne aflăm în această situație”, a completat rectorul UBB.

Rectorul Universității din București (UB), prof. univ. dr. Marin Preda, a precizat pentru aceeași sursă că nici nu se pune problema ca drepturile studenților să nu fie oferite. Angajamentul asumat prin lege duce și la găsirea de soluții de către universități până când sunt suplimentate fondurile de către stat.

„Creșterile sunt foarte mari – mai ales în zona salariilor, care a fost aprobată pe parcursul anului fiscal și nici până acum nu s-au primit toți banii pentru majorare. Aici este o presiune de șapte luni pe bugetul universității, bursele au fost crescute din octombrie, există decalaj de o lună, deci impactul calendaristic va fi doar de două luni. Vorbesc în special de bursele doctoranzilor, cele pentru masteratul didactic, care au fost anunțate, dar pentru care nu ni s-au dat bani”, a mai explicat Marian Preda.

Ministerul Educației a crescut bursa socială pentru studenți de la 580 la 900 de lei, iar cea pentru doctoranzii din ultimii ani de cercetare – al III-lea și al IV-lea – a crescut la 3.200 de lei, fiind vorba de aproape o dublare, de la 1.950 de lei. S-a instituit și bursa de studiu pentru masteratul didactic sau licența didactică cu dublă specializare în cuantum de 3.158 de lei.

„Problema majorărilor, după părerea mea, este la nivel de Parlament, că nu le-a votat doar ministerul. Majorările trebuie însoțite de măsurile de asigurare a resurselor: financiare, de creștere a bugetelor, dar și administrative, prin aprobarea plafoanelor salariale, deblocări de solduri și alte situații”, a mai explicat rectorul UB.

Acesta nu are dubii că banii vor fi alocați, mai ales că au mai existat unele situații asemănătoare, dar există o îngrijorare „ca pe fondul crizei generale, învățământul superior să nu fie lăsat deoparte”.

Citește și: Burse de până la 2.000 de euro pe lună pentru studenți. Cine se poate înscrie

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…