Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în luna septembrie, cea mai mare pensie ajungând la de 21.216 de lei
Bianca Bocioacă
10 oct. 2022, 10:05
Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în continuă creștere, conform CNPP. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică”

În luna septembrie 2022, numărul celor care beneficiază de pensii speciale a crescut, numărul fiind de 9.890, cu 11 mai mulți decât luna anterioară. 4.786 dintre aceștia sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, potivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul celor menționați mai sus, s-a înregistrat și cea mai mare pensie specială, în valoare de 21.216 de lei, cu o cotă suportată din bugetul de stat de 19.863 lei și 4.179 din asigurările sociale de stat.

Pensiile speciale acordate membrilor Corpului diplomatic și consular al României, reglementate prin Legea nr. 216/2015, au fost primite de 761 de persoane. Pensia medie a ajuns la 5.788 de lei, din care 2.828 au fost suportați de la bugetul de stat.

Citește și: România a trecut de 10.000 de pensii speciale în plată. Cea mai mare pensie este de peste 20.000 de lei

În privința parlamentarilor, numărul se ridică la 726 de beneficiari, pensia medie ajungând la 4.937 de lei, 2.527 suportați de la bugetul de stat. Acestea sunt reglementate de Legea 215/2015 care vine în modificarea și completarea Legii 7/2006.

Tot în luna septembrie, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România au beneficiat 1.387 de persoane. Pensia medie ajunge la 11.373 de lei, din care 7.550 de lei suportați de bugetul de stat.

De Legea 130/2015  pentru completarea Legii 5672004 privind personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor au beneficiat 1.688 de pensionari, pensia medie fiind de 5.026 de lei, 2.612 suportați de bugetul de stat.

„Să știți că România nu se poate comporta ca o țară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim poate printre puținele, dacă nu chiar singura țară din Uniunea Europeană care să le eliminăm. Aici trebuie căutată o soluție de mijloc și gândit un mecanism care să fie unul echilibrat. Nici să cădem în extrema aceea în care să zicem pensiile speciale sunt eliminate, ci dimpotrivă cred eu că o cale de mijloc e necesară pentru ca să ieşim din acest impas”, a declarat Marcel Boloș, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.

Citește și: Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” VIDEO

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!