Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor

Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor. Cu toate acestea, medicii infecţionişti spun că măsura a fost şi este necesară, tocmai pentru a se rupe lanţul epidemiologic.

23 nov. 2020, 14:24
Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor

Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor. Conform datelor DSP Iaşi, în perioada 14 septembrie – 4 noiembrie, au fost raportate 220 de cazuri de infecţie cu SARS COV 2 în rândul preşcolarilor şi elevilor. În toată această perioadă, şcolile din Iaşi au funcţionat după sistemul hibrid. Pe 4 noiembrie s-a decis mai întâi la nivel local, şi ulterior la nivel naţional, ca învăţământul să se facă strict online.

În cele două săptămâni de măsuri severe, cel puţin în ceea ce priveşte sistemul educaţional, au fost raportate 184 de infectări în rândul preşcolarilor şi elevilor. Per unitate de timp, însă, numărul cazurilor apărute la fiecare două săptămâni a crescut în ultimele 14 zile de peste 4 ori faţă de media dinaintea închiderii şcolilor.

Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor. Adolescenţii, cei mai vulnerabili la infectare

„Din cei 184, doar 35 au vârste de până în 14 ani, restul au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Deci, diferenţa mare o reprezintă adolescenţii, ceea ce e clar că mobilitatea la această grupă de vârstă este un factor de risc“, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, potrivit ziaruldeiaşi.

Din aceleaşi date puse în paralel cu numărul de noi cazuri raportate zilnic, se observă că numărul copiilor şi al adolescenţilor este mic în comparaţie cu numărul adulţilor infectaţi. Cu toate acestea, medicii consideră că măsura de suspendare a cursurilor faţă în faţă este extrem de importantă şi are un rol.

„Are rolul de a rupe lanţul sursă-transmiţător-receptor. Copiii pot fi foarte uşor transmiţători în acest lanţ, pentru că la marea majoritate nu există simptome de niciun fel. Închiderea şcolilor ar trebui să ducă la un număr mai redus de cazuri, dacă e să ne gândim din acest punct de vedere. Copiii pot transmite fără să vrea virusul atât acasă, în familie, cât şi la şcoală. Şi acasă şi la şcoală există persoane vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS COV 2. Din punctul de vedere al grupei de vârstă, respectiv adolescenţii, trebuie avută în vedere mobilitatea lor. În primul rând e vorba de mijloacele de transport în comun, dar şi de alte spaţii în care ei se regăsesc sau se întâlnesc“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

DSP: Încă nu ştim dacă închiderea şcolilor este eficace

„De fapt, 90% dintre copiii asiptomatici sunt netestaţi. Numărul pe care noi îl ştim e cel raportat de centrele de testare. Dar sunt persoane adulte, tot mai multe chiar, care stau acasă, fără să se testeze. Nici ei, nici cei din familie. Din această categorie, foarte mulţi ajung la spital cu forme severe de boală. În acelaşi timp, sunt familii unde un singur membru este declarat pozitiv după testare, dar asta nu înseamnă că ceilalţi toţi sunt negativi. În acest caz, mulţi sunt sub supravegherea medicului de familie. Doar testul PCR o poate dovedi. De aceea, respectarea măsurilor de protecţie este esenţială“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

La rândul lor, reprezentanţii DSP Iaşi sunt de părere că o concluzie vizavi de decizia privind suspendarea cursurilor poate fi luată doar după o perioada mai îndelungată de timp.

„O monitorizare în timp, după perioada închiderii şcolilor, ar putea constitui un indicator dacă se justifică menţinerea deciziei sau nu. Dacă incidenţa va scădea după această perioadă, putem să spunem că măsura este una eficace“, a mai spus Vasile Cepoi.