Numărul persoanelor cu BOALĂ inflamatorie intestinală este în creştere

Numărul total al românilor care suferă de boală inflamatorie intestinală (BII) este în 2013 de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002, potrivit estimărilor specialiştilor. Din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în ţară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.
Roxana Gagiu
21 mai 2013, 15:31
Numărul persoanelor cu BOALĂ inflamatorie intestinală este în creştere

„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuşi, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi”, a explicat marţi într-o conferinţă de presă prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Potrivit Agerpres, la nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai răspândite sunt boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică.

Dintre aceştia, aproximativ 3.000.000 de pacienţi trăiesc în Europa, în special în nord, însă prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din sudul şi estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

În ultimii ani, incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltarea acestora.

În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) lansează cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul.

Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere, atât fizic şi psihic, dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienţii cu BII se consideră o povară pentru familie şi pentru societate, iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povară pentru întregul sistem. Prin această carte, ne-am dorit să fim alături de pacienţi şi să le împărtăşim povestea şi altora care trec printr-o experienţă asemănătoare şi să le arătăm că se poate lupta cu boala, că există speranţă şi că pot avea din nou o viaţă normală, dacă nu renunţă şi urmează tratamentul corect şi adecvat”, a subliniat Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Unul dintre autorii cărţii, Maria, pacient cu o boală autoimună, a declarat la rândul său: „Cu fiecare zi care trece, observ o îmbunătăţire privind starea mea de sănătate, pentru că medicii şi pacienţii pe care i-am cunoscut prin intermediul APAA au făcut posibil un lucru care pentru mine era deja pierdut: mi-au redat sănătatea şi pofta de viaţă. Normalitate înseamnă să nu rămâi prizonierul durerii tale şi bolii, ci să-ţi doreşti din tot sufletul să mergi mai departe şi să nu te laşi bătut, pentru că până la urmă poţi să te bucuri de viaţă chiar dacă eşti bolnav. Eu sunt un exemplu viu în acest sens”.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări